OSUĐENI ZLOČINAC

SKLONIO SE U HRVATSKOJ? Kolumbijac iz središta zloglasnog Escobarovog klana uhićen u okolici Zagreba

Brazilske vlasti osudile su ga zbog pripadnosti zločinačkom udruženju.

Policija će moći barem mjesec dana u miru istraživati kako je 59-godišnji German Braven Zulvaga Velasquez, Kolumbijac, kojeg je brazilski sud osudio zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji, stigao u Hrvatsku gdje očito nije namjeravao nastaviti pošteno živjeti.

Pokušao provaliti u kuću

Naime, prije nekoliko dana 59-godišnjak je pokušao provaliti u kuću u okolici Zagreba, ali je namjeru njega i njegova kompanjona, čiji identitet još nije poznat, osujetio alarm što se u ključnom trenutku oglasio. Zato je provalnički par uskočio u automobil i dao se u bijeg.

No, Velasquez je na kraju pao u ruke policiji, dok je njegov pomagač uspio pobjeći.

Rasplet istrage čeka iza rešetaka

Kolumbijac je priveden na kriminalističko istraživanje tijekom kojeg su istražitelji zaključili kako imaju dovoljno dokaza da ga i prijave zbog pokušaja provale. Budući da je u pitanju stranac, na zahtjev tužiteljstva sud mu je odredio istražni zatvor. Naime, postoji opasnost da pobjegne iz Hrvatske i tako izbjegne kazneni progon.

Završio je tako u Remetincu gdje će čekati rasplet istrage.

U međuvremenu će hrvatske vlasti morati provjeriti je li za njim na snazi tjeralica jer je u Brazilu prije svega nekoliko mjeseci, u travnju ove godine, osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji.

Iz središta zloglasnog narkokartela

Iz javno dostupnih podataka brazilskog suda nije moguće utvrditi je li u pitanju pravomoćna presuda, no jasno je da Velasquez, koji inače potječe iz zloglasnog kolumbijskog grada Medellina, nije dostupan tamošnjem pravosuđu.

U Medellinu je Pablo Escobar osnovao poznati narkokartel koji je tijekom 1980-ih svoj ilegalni biznis proširio iz Kolumbije u Boliviju, Honduras, Peru i SAD, a zatim i u Europu. Uz Escobara klan su vodila braća Ochoa Vazquez, a na vrhuncu svoje moći na krijumčarenju kokaina zarađivali su i do 420 milijuna dolara na tjedan, opskrbljujući i do 80 posto svjetskog tržišta tom drogom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr