SLUČAJ LORA

SKANDAL NA SUĐENJU ZA RATNE ZLOČINE U SPLITU! Obitelj okrivljenoga radila nered i vrijeđala suca: ‘Vi ste kriminalac!’

Na Županijskom sudu u Splitu u srijedu je počeo objedinjeni sudski postupak Lora 1 i Lora 2 u kojem se petorici optuženika sudi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a ostat će zapamćen i po tome što je zbog vikanja i ometanja suđenja iz sudnice najprije udaljena supruga trećeokrivljenoga Emilija Bungura pa nešto kasnije i sin koji je sucu dobacio da je kriminalac.

Predsjednik sudskog vijeća sudac Vladimir Živaljić te suci Davor Svalina i Ivona Rupić na raspravi su odbili prijedlog obrane da se Bungura pusti iz istražnog zatvora, a do sljedeće bi rasprave trebali odlučiti i hoće li se na prijedlog Bungurovog odvjetnika, Vinka Burazera, već objedinjeni postupak Lora 1 i Lora 2 ponovno razdvojiti.

Za osiguranje u sudnici brinulo se 12 pravosudnih policajaca

Razina osiguranja bila je na najvišoj razini, a u publici je uz članove obitelji bilo više branitelja. Za osiguranje u sudnici brinulo se 12 pravosudnih policajaca. Nakon što je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Vesna Beširević pročitala optužnicu uslijedili su govori branitelja optuženih Tomislava Duić, Tončija Vrkića, Emilija Bungura, Ante Gudića i Anđelka Botića. Duić i Bungur su dovedeni iz zatvora na Bilicama, dok će ostala trojica na suđenje dolaziti sa slobode.

LORA 2

Svi su se izjasnili da nisu krivi za ono što im se optužnicom stavlja na teret i smatraju da su imovinsko-pravni zahtjevi obitelji ubijenih za naknadom štete neutemeljeni. Branitelji optuženih mahom su govorili kako je optužnica preopširna, da u njoj nisu navedeni konkretni događaji koji se stavljaju na teret pojedinim optuženicima, da oni neće dokazivati nevinost svojih branjenika nego da tužiteljstvo treba dokazati njihovu krivnju.

Prvi incident u sudnici dogodio se kada je Jagoda Bungur, nakon što je sudac upitao njezina supruga je li razumio optužnicu i što mu se stavlja na teret, iz publike viknula da je sudac u zapisnik pogrešno unio njegov odgovor, a nakon što je upozorena nastavila je govoriti pa je sudac pravosudnim policajcima naložio da je udalje iz sudnice. Na to je sucu poručila da je može izbaciti iz sudnice, ali ne može izbaciti istinu. “Sram vas bilo”, poručila je sucu na izlasku iz sudnice.

‘Vi ste druže sudac kriminalac’

Radi omalovažavanja i vrijeđanja sat vremena kasnije sudnicu je trebao napustiti i njezin sin Bartul. On je sucu Živaljiću doviknuo da sudi izvan zakona i u ilegalnom kaznenom postupku. Opomenut je, a kada su do njega došli pravosudni policajci viknuo je: “Vi ste druže sudac kriminalac”. Izlazeći iz sudnice još je dometnuo: “Drž’ se ćaća”.

LORA 2

Sudski postupak Lora 2, u kojemu Županijsko državno odvjetništvo u Splitu petoricu optuženika tereti za ratni zločin iz 1992. nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lori, počeo je 9. rujna prošle godine, a već dva dana kasnije je odgođen na neodređeno vrijeme. Razlog je bio zahtjev Bungurovog odvjetnika za izuzećem sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Živaljića i predsjednika Županijskoga suda u Splitu Marijana Miletića te prijedlog za spajanje kaznenih postupaka Lora 1 (ratni zločin nad civilima) i Lora 2 koji su kasnije spojeni u jedan predmet.

Petorica optuženih u postupku Lora 2, među kojima je i Bungur, bili su obuhvaćeni i slučajem Lora 1 u kojem su osmorica vojnih policajaca ukupno osuđena na 53 godine zatvora. Pravomoćna presuda u slučaju Lora 1 donesena je 2006. na splitskome Županijskom sudu, a 2007. je potvrđena na Vrhovnom sudu.

Bit će saslušano 14 svjedoka

U prosincu prošle godine Izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda je na prijedlog tužiteljstva donijelo odluku da se Bunguru obustavi izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u postupku Lora 1 te da se taj postupak vrati u fazu istrage.

Bungurov odvjetnik je 28. siječnja ove godine poslao Vrhovnom sudu žalbu u kojoj je tražio da se protiv njega obustavi postupak Lora 1 te da mu se ukine pravomoćna presuda i da ga se pusti iz istražnog zatvora u Glini. Duić je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 16., 17. i 18. studenoga kada će biti saslušano 14 svjedoka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr