ODMAH DOJAVITE

POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE: Budite oprezni, sve više ljudi nasjeda na novi oblik prijevare!

Prevaranti izvlače novac od starijih sugrađana na sve domišljatije načine, a policija je danas upozorila građane na novi oblik kaznenog djela kojim se pritom služe te poziva da ih kontaktirate ako primijetite nešto sumnjivo.

Policija je već ranije upozoravala na prijevare u kojima prevaranti lažno predstavljaju i nude razne usluge no stalnim praćenjem prijevara, uočili su kako se javio novi oblik na koji upozoravaju građane, osobito one starije.

JOŠ JEDNA U NIZU PREVARA: Ako dobijete poruke s ovakvim sumnjivim sadržajem, ne odgovarajte!

Počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi) predstavljajući se kao službenik banke, pritom navodeći da novac koji su podigli u banci nije ispravan i sl. te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode “bankara” te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac.

Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor i da je došao po pošiljku te nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.

Apel policije

U cilju sprečavanja novih ili sličnih prijevara, policija apelira na građane, posebice one starije životne dobi:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

– ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

– ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,

– zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

– zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

– odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr