OKRENUO PRIČU

OBRAT U VELIKOM PROCESU: Osuđeni prevarant porekao da je pomogao Klemmu izvlačiti novac

Započelo je suđenje Josipu Klemmu zbog izvlačenja gotovo tri milijuna kuna iz vlastite tvrtke te utaje oko 600 tisuća kuna poreza.

Iako se očekivalo da će Radovan Štetić, višestruko osuđivani prevarant, potvrditi danas na sudu da je Josipu Klemmu pomogao izvlačiti novac iz njegove zaštitarske tvrtke to se nije dogodilo. Štetić je na početku ove afere teške tri i pol milijuna kuna priznao vlastitu krivnju za fakturiranje nepostojećih poslova Klemm sigurnosti i dobio za to 11 mjeseci zatvora.

No, unatoč tome danas je pred sudskim vijećem izjavio da je Klemma vidio svega dvaput u životu. Doduše, posudio je zajedno sa svojim bivšim poslovnim partnerom od njega dva puta po 300 tisuća kuna, ali je to, kako tvrdi, bilo sve. Porekao je da je pomagao Klemmu u milijunskim malverzacijama.

Od okrivljenika do svjedoka

Štetić koji je na početku procesa bio okrivljenik danas je izašao pred sudsko vijeće kao svjedok. Očekivalo se da će ponovno detaljno opisati kako je između veljače 2005. i rujna 2007. godine isplaćivan novac s računa Klemm sigurnosti za usluge koje uopće nisu obavljane. Mahom se radilo o promociji i rent-a-car uslugama za što su tvrtke kojima je, prema optužnici, upravljao Štetić ispostavljale Klemmu račune. Ovaj ih je uredno plaćao, da bi zatim Štetić, zajedno s direktorima tih tvrtki, s kojima je bio u dogovoru, novac podizao i vraćao moćnom zaštitarskom poduzetniku i vođi braniteljskog prosvjeda. Na ove fiktivne poslove nije plaćen porez državi, pa je Klemm optužen i da je utajio gotovo 600 tisuća kuna PDV-a.

“Klemma sam vidio dva puta u životu. Upoznao nas je Hrvoje Zorović, moj bivši poslovni partner, još negdje 2003. ili 2004. godine. Dva puta nam je Klemm posuđivao novac i to smo mu uredno vratili. I to je sve”, rekao je Štetić.

‘Klemm me želi optužiti’

“Klemm je na početku priznao da smo surađivali samo kako bi mene optužio”, uvjeravao je sudsko vijeće Štetić.

Prema njegovu mišljenju, Zorović, koji je imao tvrtku za iznajmljivanje vozila i na čijem je stolu vidio ugovore s Klemm sigurnošću, bio je u dobrim odnosima s Klemmom.

“Morali su si biti dobri kada mu je Klemm na riječ posudio novac”, objasnio je Štetić svoju tvrdnju, te zatim osuo paljbu po Zoroviću.

Klemm čeka ‘prave svjedoke’

“Trebali smo preko tvrtke Redema krenuti u unosan biznis s nekretninama u suradnji s ulagačima iz Nizozemske, no Zorović je ukrao zemlju što smo je za taj projekt za 1,3 milijuna eura kupili u Ratarskoj ulici. I s računa tvrtke skidao je sredstva i trošio”, kazao je Štetić. No, je li Zorović novac davao Klemmu, tvrdi da ne zna.

Bez obzira što je bio evidentno nezadovoljan Štetićevim iskazom, Klemm mu nije postavio niti jedno pitanje.

“Na nastavak suđenja doći će pravi, a ne ovakvi svjedoci”, poručio je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr