MORA PLATITI

NESVAKIDAŠNJI SUDSKI PROCES: Osiguranje tužilo pljačkaša da nadoknadi štetu iz pošte u Samoboru koju ju je orobio

Razbojnik koji je opljačkao poštu u Samoboru morat će platiti odštetu Croatia osiguranju koje je nadoknadilo poštanskom uredu iznos što ga je ukrao.

Presuda je to samoborskog suda kojem je Croatia osiguranje tužilo Božidara Rubinića iz Kladja, već ranije proglašenog krivim za oružano razbojništvo u pošti u Svetoj Nedelji, te na benzinskoj postaji Tifon u Samoboru.

Razbojnički pohod

Naime, prije četiri godine, 20. kolovoza 2012., Rubinić je oko 18.30 sati maskiran vunenom kapom s prorezima za oči i naoružan plinskim revolverom upao u poštu na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. Uperio je oružje u djelatnicu i ispod stakla na pult stavio vrećicu.

“Nameći novce, ništa ne pitaj, nameći “, naredio je, pa je uplašena žena izvadila novac iz ladice i stavila ga u vrećicu. No, nije odmah bio zadovoljan plijenom, pa je tražio još: “Nameći sve”. Nakon što mu je poštarica uzvratila da više novca nema dao se u bijeg. Odnio je 12.494,70 kuna.

Već idući dan, 21. kolovoza, oko četiri sata ujutro, nastavio je razbojnički pohod. Ponovno maskiran i naoružan došao je do benzinske postaje u Svetonedeljskoj ulici. Tamo je zaprijetio prodavaču i naredio mu da mu u crnu torbicu, što ju je donio sa sobom, stavi novac. Samo na trenutak u tome ga je omela druga zaposlenica benzinske postaje koja je ušla u prodajni prostor, no Rubinić je u nju uperio pištolj i prisilio ju da legne na pod.

Zatvorska kazna

Tada se ponovno okrenuo prema prodavaču. “Daj eure!”, vikao mu je, na što mu je ovaj uzvratio kako eura nema vadeći iz ladica svih blagajni papirnati novac. Sve je predao pljačkašu koji je ubrzo pobjegao bogatiji za 3,770 kuna. 

Za svako to razbojnišvo Rubinić je dobio po godinu dana zatvora.

Odluka suda

No i nakon te presude ponovno se našao na sudu. Ovoga puta zbog tužbe Croatia osiguranja koje je na osnovu ugovora sklopljenog s Hrvatskom poštom nadoknadilo štetu od njegovih razbojništava.  Prema Zakonu o obveznim odnosima osiguranje je sada taj novac od rubinića tražilo natrag.

Odlučujući o tužbi sud je uzeo u obzir pravomoćnu presudu što je Rubiniću već izrečena zbog pljački, te donio odluku da će morati vratiti ukradeni novac. I to s kamatama. A morat će platiti i 1.450 kuna sudskih troškova.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr