Ne nasjedajte na ‘MUP-ovo upozorenje’ i kaznu od 500 kuna!

Policija je na istarskom području zabilježila četiri slučaja blokiranja računala na kojima se, zbog kompjutorskog virusa, prikazalo lažno MUP-ovo upozorenje u kojem se otključavanje uvjetuje uplatom 500 kuna. Policija upozorava da je riječ o prevari.

Slučajevi blokiranja računala na području PU istarske zabilježeni su u razdoblju od 3. do 8. travnja. Dva slučaja zabilježena su u Puli, te po jedan u Poreču i Umagu.

U svim slučajevima osobe su dok su pregledavale internetske stranice na osobno računalo primile obavijest MUP-a da krše autorska prava s upozorenjem da su dužne uplatiti iznos od 500 kuna novčane kazne. Kako je navedeno, nakon izvršene uplate MUP bi uklonio blokadu.

Osobe koje su primile virus na računalo nisu izvršile uplatu, nego su događaje prijavili policiji.

S obzirom na navedeno, Policijska uprava istarska upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a.

Trojan radi ‘otmicu’ računala

“Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole interneta i kršenja autorskih prava, nego se radi o trojan virusu tzv. GVU Trojan, koji radi ‘otmicu’ računala. GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem kartice PaySafe i da će računalo biti otključano u roku 72 sata”, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici MUP-a.

Napominju da se navedeni virus na isti ili sličan način pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja “otključavanja” računala, policija poziva građane da prijave događaj kako bi mogli reagirati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr