Merčep je izdajnik, nije htio pomoći Vukovaru!

Obavještajac Manolić stao je pred sud i posvjedočio da je Merčep ustanovio ilegalnu postrojbu koja je mučila i ubijala Srbe. ‘On nije heroj obrane Hrvatske, odbio je sudjelovati u proboju za Vukovar, to je izdaja! Merčep nije heroj nego izdajnik’, ustvrdio je Manolić.

Tomislav Merčep odbio je zapovijed generala Martina Špegelja da krene u proboj za pomoć Vukovaru, kao i još pet tenkovskih jedinica na koje je Merčep očito imao utjecaj, kazao je Josip Manolić na suđenju Tomislavu Merčepu za pljačku, mučenja i pokolje civila s područja Pakraca, Kutine i Zagreba.

Danas 92-godišnji Manolić u to je vrijeme bio predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka. Da je Merčep odbio braniti Vukovar saznao je, kaže, od generala iz Karlovca koji je nedavno preminuo, ali mu se ne može sjetiti imena.

A što smo trebali? Uhapsiti Merčepa?

Postrojba kojom je upravljao Merčep bila je ilegalna, iako je imala službene odore i iskaznice Ministarstva unutarnjih poslova te je redovito primala plaću, tvrdi Manolić. Ustvrdio je kako Merčepa nitko nikada nije imenovao za zapovjednika, a predsjednik Franjo Tuđman ga je samo imenovao savjetnikom u MUP-u.

Manolić je branio Tuđmanovu poziciju, kazavši da se Merčep nije držao službene politike “ne provociraj srpsku manjinu, jer je svaka provokacija značila proglašavanje hrvatske vlasti ustaškom”.

Kada je Tuđman saznao za Pakračku poljanu, raspustio je postrojbu, no Merčep se samo premjestio u Gospić, pa u Crikvenicu. Na upit zašto nije uhićen, Manolić odgovara:

“A što smo trebali učiniti? Uhapsiti Merčepa? Odluka je bila da se ne ide u procesuiranje naših ljudi jer bi to neprijatelj iskoristio protiv nas”, kazao je Manolić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr