Kamp mu se činio idealan

JADRAN PUN PREVARANATA, OVAJ NIJE IMAO SREĆE: Postavio lažni čitač kartica na bankomat, brzo su ga pronašli

Na bankomatu u kampu na području Medulina, u srijedu poslijepodne pronađen je tzv. ”skimming” uređaj, koji se sastoji od čitača kartice postavljenog na zaštitu za usta kartice i kamere, koja je postavljena iznad tipkovnice. Zbog sumnje da je postavio navedeni uređaj, policijski službenici uhitili su 52-godišnjaka te se protiv njega podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Pulska policija je provela istragu nad 52-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kaznena djela neovlašteno presretanje računalnih podataka i izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje.

Policija upozorava građane da povećaju oprez prilikom korištenja bankomata.

Tijekom turističke sezone na jadranskoj obali su česti slučajevi da počinitelji, iskorištavajući gužve i opuštenost građana, postavljaju na bankomate čitače bankovnih kartica, tzv. ”skimming” uređaje. Radi se o posebnim uređajima, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice. Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat  postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta, priopćio je MUP.

Izbjegnite prijevaru

Karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba.
Prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju.
Prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu.
Ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć.
Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr