AKCIJA NA KARASOVIĆIMA

IZ HRVATSKE ŠVERCALA RADIOAKTIVNU TVAR: Na granici uhićena Poljakinja s paketom radija!

U tijeku je istraga koja bi trebala rasvijetliti sve detalje ovog nesvakidašnjeg slučaja.

Paket radija, radioaktivnog kemijskog elementa, pokušala je iz Hrvatske iznijeti 45-godišnja Poljakinja, no razotkrili su ju uređaji na gračnim prijelazu Karasovići, koji su reagirali na pojačano zračenje.

Skriveni paket

Policajci i carinici odmah su alarmirali Državni zavod za radiološku sigurnost, dok je 45-godišnjakinja privedena na ispitivanje. Nije međutim otkrila zašto je u Crnu Goru nosila radij, koji je bio pakiran u jednoj staklenoj kutijici i tri platnene vrećice.

“Prijavili smo ju za rukovanje općeopasnim tvarima”, potvrđeno je iz Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku.

Poljakinja u zatvoru

Na zahtjev tužiteljstva 45-godišnjakinja je zadržana u istražnom zatvoru, a protiv nje se nastavlja postupak u kojem bi se trebalo do kraja rasvijetliti na koji je način nabavila radij i što je s njim doista namjeravala napraviti.

Prema dostupnim podacima riječ je o najstabilnijem izotopu ovog kemijskog elementa – Ra- 226. Najviše ga se primjenjuje u medicini, no prema relevantnim istraživanjima u hrvatskim bolnicama ne koristi se od druge polovice prošlog stoljeća. Njegovi ostaci zbrinuti u skladištu Instituta Ruđer Bošković, kamo bi trebao biti prevezen i paket što je pronađen kod 45-godišnje Poljakinje.

Zatvorska kazna

Prema kaznenoj prijavi što je protiv nje podnijeta odgovarat će zbog rukovanja općeopasnom tvari. U hrvatskom Kaznenom zakonu propisano je da će se kazniti svakoga tko koristi ili nepropisno prenosi “ionizirajuće ili druge tvari koje mogu prouzročiti opću opasnost za život ljudi ili imovinu većeg opsega”. Ukoliko bude proglašena krivom prijeti joj kazna do tri godine zatvora.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr