Dva muškarca umrla zbog trovanja, žena kritično

Zbog trovanja opasnim alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u biljci mrazovac, a koja se lako zamijeni za biljku medvjeđi luk, do sada su život izgubila dva muškarca, a više osoba je hospitalizirano te se jedna žena nalazi u kritičnom stanju.

Od posljedica trovanja mrazovcem preminuo je stariji muškarac sa šireg riječkog područja, koji je smrtonosne listove mrazovca brao na području Bribira.

Doznaje se da je i u Varaždinu, 8. svibnja, preminuo jedan muškarac nakon što se u bolnici tri dana borio za život. Također se otrovao mrazovcem.

Osim pacijenta kod kojeg je branje medvjeđeg luka završilo smrtnim ishodom, u KBC-u Rijeka ističu da je kod njih, u posljednjih dvadesetak dana, čak šest osoba hospitalizirano zbog trovanja opasnim alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u biljci mrazovac. Jedna žena još uvijek se nalazi u kritičnom stanju.

Prema riječima prof. dr. Davora Štimca, pročelnika Zavoda za gastroenterologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, dio hospitaliziranih pacijenata još uvijek se nalazi u bolnici na liječenju, dok su neki pušteni kućama. Zabilježeni su i blaži oblici trovanja koji nisu zahtijevali hospitalizaciju, i to uglavnom kod članova obitelji za koje liječnici pretpostavljaju da su pojeli manje količine otrovne biljke.

”Zdravstveni problemi hospitaliziranih pacijenata bili su različiti, od problema kod jetrenih nalaza pa sve do prestanka disanja. Dio pacijenata smješten je i na jedinici intenzivnog liječenja. Svi su oni mislili da su ubrali medvjeđi luk čije lišće nalikuje lišću đurđice i mrazovca. Đurđica je pritom manje otrovna od mrazovca, koji može izazvati vrlo ozbiljne poremećaje zdravstvenog stanja”, kaže prof. dr. Štimac.

Pored šparoga, medvjeđi luk jedna je od najpopularnijih samoniklih biljaka koja se bere u ovo doba godine. Svoju popularnost može zahvaliti i činjenici što ga se u biljnoj medicini smatra djelotvornim u borbi protiv povišenog tlaka i kolesterola. Koristi se i u liječenju kašlja, za smirivanje upale želučane sluznice, upale mokraćnog mjehura, u liječenju kožnih bolesti te kao prevencija od srčanog udara. Njegova temeljna razlika s ostalim sličnim biljkama je u tome što ni đurđica ni mrazovac ne mirišu na češnjak, piše Novi list.

S druge strane, mrazovac, čija se ljekovita svojstva još istražuju, poznat je i pod nazivom biljni arsen. U pravilu je izrazito otrovan, i to ponajprije zbog alkaloida kolhicina. Smatra se da pet grama ovog alkaloida izaziva smrt. Kao simptomi trovanja navode se bolovi u želucu, grčevi, proljev, povraćanje, grebanje u grlu, mučnina, krvavo mokrenje, dehidracija te opći kolaps.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr