Obiteljski posao

DRSKA PREVARA U SPLITU: Prikupio od susjeda 88.000 kn za vodu, ali nije platio Vodovodu

Neobična se priča dogodila u Splitu, u neboderu na adresi Ulica slobode 43, piše Slobodna Dalmacija.

Stanare je neugodno iznenadila kolektivna opomena iz ‘Vodovoda i kanalizacija’ (ViK), u kojoj su obaviješteni kako već godinu i pol ne plaćaju potrošenu vodu te kako njihov neboder, uključujući neke ranije dubioze, ukupno duguje gotovo 120.000 kuna.

Kako većina stanara račune za vodu redovito plaća, vijest o velikom dugu ih je nemalo iznenadila.

HRVATSKI APSURDI ‘Žele nas ovršiti zbog računa za plin – koji nemamo’

Stanari nezainteresirani

Nakon što mu je otac godinama naplaćivao vodu i struju od susjeda, aktualni predstavnik suvlasnika zgrade prije dvije je godine preuzeo tu obavezu. No obiteljski biznis očito nije pravilno vođen, a pokazalo se i kako nije plaćen ni dio računa iz 1999. godine, dakle iz razdoblja kada je sve vodio njegov otac.

“Naplaćivao je vodu, uzimao naš novac, no ništa za 2015. i 2016. nije uplatio Vodovodu. E, sada, krivi smo i mi jer smo znali o kome se radi, a izabrali smo ga. Možda će ovo sada konačno promijeniti stvari”, rekla je jedna stanarka, koja je željela ostati anonimna.

voda, slavina, pranje ruku
Izgleda da će Splićani morati dva puta platiti voduFoto: MIXA next/Thinkstock

Većina stanara djeluje poprilično nezainteresirano, kao da se ne radi o njihovom novcu.

“To smo saznali u ponedjeljak, a on je već u srijedu došao po novu mjesečnu ratu za vodu! I većina mu je platila… Kaže da nije lopov, da mu je netko drugi uzeo novac, ali i da će prodati stan i platiti dug. Tko zna… Ne znamo ni što nam je sa strujom, onom koja se troši u portunu koju također njemu plaćamo, a valjda će se i to saznati, samo se nadam da nam neće prisjesti”, kaže stanarka.

Predane dvije tužbe, u pripremi i treća

Iz ViK-a je potvrđeno kako su Općinskom sudu za spomenutu zgradu predane dvije tužbe u kojima su utuženi svi suvlasnici na jednake dijelove, dok je treća u pripremi.

“Dug od ožujka 2015. do rujna ove godine iznosi 88 tisuća kuna. Stanarima zgrade poslano je već pet opomena, no naprosto smo bili prisiljeni podnijeti tužbe kako dugovanje ne bi otišlo u zastaru. Ako se po tužbi plati dug, mi ćemo je povući. Mi zaista ne volimo tužiti naše potrošače, ali ovdje nemamo izbora”, rekla je Mirela Lozina, voditeljica Odjela za pravne poslove, te je dodala kako prema njihovim poslovnim izvodima za spomenutu zgradu, ispada da nitko od dužnika nije platio potrošenu vodu.

Lozina napominje kako se radi o neboderu u koji se voda distribuira preko zajedničkog mjerila, zbog čega vlasnici stanova dobivaju skupni račun za vodu, a trošak raspoređuju stanari prema internom dogovoru.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr