VELIKA AKCIJA POLICIJE

DOZNAJEMO NOVE DETALJE VELIKE PRIJEVARE SA ZLATOM: Uhićena banda u godinu i pol dana oprala čak 98 milijuna kuna

U ovom kriminalnom lancu uz talijanske i hrvatske, sudjelovale su i tvrtke iz Slovenije.

Skupina koja je u Koprivnici, Zagrebu i Rijeci prala novac lažnom kupnjom i prodajom zlata realizirala je nezakonite transakcije teške 98 milijuna kuna.

Time je i državni proračun oštećen za 19 milijuna kuna. Kako smo jučer pisali, u velikoj akciji policije uhićeno je šest osoba.

Uplate iz Italije

Riječ je o ilegalnom biznisu raskrinkanom u nastavku policijske akcije u kojoj je još u travnju ove godine uhićeno 15-ak osoba zbog sumnje da su na lažnoj prodaji zlata oprali 630 milijuna kuna.

U vrhu ove kriminalne piramide, prema sumnjama istražitelja, bili su Ante Galo i njegov sin Luka, Pejo Ivić, čije je zlato ukradeno u zagrebačkom sjedištu krim-policije u Heinzelovoj ulici, te Dragan Bošnjak.

KAKO SU HRVATI OPRALI 638 MILIJUNA KUNA: Vođa skupine vilu iznajmio japanskom veleposlaniku

Njima su talijanske tvrtke koje se bave zlatom Italpreziosi s.p.a., Gianluca Ciancio s.p.a., JM Gold s.r.l. i Cormas s.r.l. na račune uplatile ukupno 638,5 milijuna kuna, no zlato, niti bilo koja druga roba, nikada im nisu isporučeni.

Zato se vjeruje da je u pitanju pranje novca i to sredstava koja potječu od južnoameričkih narkokartela.

Obračunavali PDV

Krak ove grupe što je vodio prema Koprivnici također je činilo šest vlasnika privatnih tvrtki koje su imale lažne poslovne odnose s tvrtkama u Sloveniji i Italiji.

U poslovnoj dokumentaciji prikazivali su trgovinu zlatom i na osnovu njega tražili povrat poreza.

OTKRIVAMO TKO SU ORGANIZATORI: Kao paravan za milijunski biznis sa zlatom služile su tvrtke Presvjetla, Biserni sjaj, Bjanka…

“Taj su novac kroz fiktivna plaćanja prikazali kao zakonito stečen”, objašnjavaju iz Policijske uprave koprivničko-križevačke kako je organizirano pranje novca na njihovu području.

Godinu i pol dana varali državu

Akcija je finalizirana u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, a osim šestorice Hrvata, pod istragom se našlo i šest slovenskih državljana.

Osim što je kod njih pronašla sumnjivu poslovnu dokumentaciju, policija im je oduzela i pozamašan arsenal naoružanja – četiri puške s tri optička ciljnika i dvije svjetiljke, cijev za kratko vatreno oružje, udarnu iglu za vatreno oružje, dva trotilska metka od 100 grama, 274 centimetra sporogorećeg štapina i 180 komada puščanog streljiva.

Prema kaznenoj prijavi, ovaj ilegalni biznis organiziran je od početka 2012. do sredine 2014. godine.

oružje

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr