TAJNI NADZOR ŠEFA MOSTA

BIVŠI ŠEFOVI POLICIJE SVJEDOČILI U PROCESU O VELIKOJ AFERI: ‘Ovo je jedna od najtežih optužbi za zloporabu sustava’

Nekadašnji vrh hrvatske policije – ravnatelj Vlado Dominić, načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić i šef PNUSKOK-a Mario Bertina – danas su na sudu, koji ih je upozorio da kao svjedoci moraju govoriti istinu, izjavili kako Božu Petrova, čelnika Mosta, policija nije tajno obrađivala po nalogu bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Ostojić čak, kako tvrde, nije policiji davao baš nikakve naloge. Zakon mu to, objašnjavaju, ne dopušta.

Zbog tvrdnje da je preko svog prijatelja Marija Bertine dao tajno nadzirati Petrova, na osnovu čega je nastala svojevrsna analiza “Kriminalna hobotnica Bože Petrova”, Ostojić je za klevetu tužio Enimarka Ponjevića, vlasnika zaštitarske tvrtke koja je tijekom predizborne kampanje 2015. godine bila zadužena za sigurnost šefa Mosta.

Anonimna predstavka

Čelni ljudi tadašnje policije trebali bi to sada rasvijetliti u sudskom procesu. Da je Ostojić zloupotrijebio policiju upozoreno je u anonimnoj predstavci što je početkom godine upućena saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“Za navodnu kriminalnu hobotnicu Bože Petrova doznao sam iz medija. Nakon toga obavili smo provjere da budemo sigurni da njegov telefonski broj nije slučajno ‘zakačen’ u nekoj drugoj analitičkoj obavijesti. Utvrdili smo, tada, da ništa od onoga što je Ponjević rekao nije točno”, rekao je Bertina dodajući kako je i nakon njegova odlaska sa čela PNUSKOK-a rađena još jedna provjera čiji mu rezultati doduše nisu poznati. No, o svemu je obaviješten DORH.

USKOK OBJAVIO: Božu Petrova nisu pratili niti mu nadzirali mobitel

Bertina: Napadali me Brkić, Bandić, Mamić…

“Ova kampanja protiv policije nije krenula od Ponjevića, već su me i Brkić i Bandić i Mamić prozivali za kontakte s Milanovićem i bliskost sa SDP-om. Razlog tome je vjerojatno prijateljski odnos moje supruge s Ostojićevom suprugom. Onaj tko je plasirao te priče o mojoj bliskosti s Ostojićem pokušao je otupiti oštricu našeg rada”, ustvrdio je Bertina dodajući da je kao policajac zbog svog posla spreman trpiti napade. No, priznaje da mu je ta situacija bila neugodna.

Odgovarajući na izravna pitanja samog Ponjevića, Bertina je objasnio kako su sve analitičke obavijesti evidentirane i mogu se naći u policijskom sustavu. Prema njegovim riječima, sustav I2 koji se spominje u slučaju navodne obrade Bože Petrova i nije posebno sofisticiran, te je čak dostupan na internetu.

“Mi danas imamo mnogo sofisticiranije sustave poput Watsona i još jednog o kojem ne mogu ovdje govoriti”, otkrio je Bertina, kojem Ponjević međutim nije povjerovao ni riječ.

Sheraton
Policija je navodno prema Ostojićevu nalogu tajno nadzirala Božu PetrovaFoto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

“Pa ne može on biti svjedok kad je sudjelovao u svemu tome”, primijetio je.

Ostojić nije naređivao policiji

Vitomir Bijelić, koji danas radi kao policijski službenik u uredu ravnatelja hrvatske policije, uvjeravao je sud da Ostojić mimo njega nije ništa nalagao Bertini.

“Anonimne prijave u našem sustavu su česte, posebno u predizborno vrijeme. No, ovo je zasigurno jedna od najtežih optužbi za zloporabu policijskog sustava”, primijetio je Bijelić prema čijim je riječima i unutarnja kontrola provjeravala ovaj slučaj. Što je zaključeno nije saznao jer je u međuvremenu otišao s funkcije šefa kriminalističke policije.

Vitomir Bijelić
Vitomir Bijelić, bivši šef hrvatske kriminalističke policijeFoto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

I Dominić je potvrdio da su mu Bijelić i Bertina, kao najbliži suradnici, rekli da Petrov nije ni praćen ni prisluškivan niti su mu izlistavani telefonski kontakti.

Zašto su analitičari odbili poligrafsko testiranje?

“Ostojić nam nije nalagao da nešto radimo jer mu zakon to ne dopušta. Znam da Bertina mimo mene nije kontaktirao s ministrom, a za njihove privatne kontakte ne znam”, izjavio je Dominić koji ne zna ni da su voditelj i dvojica djelatnika odjela MUP-ove analitike odbila poligrafsko testiranje.

“Mnogo toga vi ne znate”, dobacio mu je Ponjević koji će u nastavku procesa iznijeti svoju obranu.

Vlado Dominić i Ranko OstojićFoto: Patrik Macek/PIXSELL

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr