Božanstvena komedija Bitef teatra u ZKM-u

Plesna predstava Božanstvena komedija Bitef teatra i Budve grada teatra u koreografiji Edwarda Cluga, nadahnuta istoimenim djelom Dantea Alighierija, gostovat će u utorak, 12. lipnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u sklopu ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u.

“Ideja postavljanja Božanstvene komedije u plesnom obliku čini mi se kao samoubojstvo, i to vrlo izazovno. Ironično je da sam svoj motiv pronašao u Danteovom osobnom ‘pokušaju samoubojstva’, hodu kroz područje smrti dok boraviš među živima. Pitam se bi li on to ponovno učinio u današnje vrijeme i kako bi izgledala njegova Divina?, zapisao je o predstavi Clug te dodao: “Namjeravam s ovom izvedbom stvoriti situacijski prostor, lateralnu više nego paralelnu viziju tri razine poeme, u kojima nalazimo osam plesača u neobičnim situacijama. Pakao je svojevrsno natjecanje u plesanju standardnih plesova, u kojemu su plesači istovremeno i natjecatelji i suci. Kao što suvremeno društvo zahtjeva, svaki natjecatelj mora biti lijep na umjetan način i nositi svoj broj koji može biti izbrisan i zamjenjen za života.”

Clugovo čistilište u ovoj jednosatnoj predstavi trajat će samo 12 minuta, kako kaže: “dovoljnih da se skuhaju špageti. Vrijeme je subjektivna kategorija i time se koreograf poigrava na više načina, pa tako ista količina vremena za svakog gledatelja ima različito trajanje u kazalištu i u raju”.

Glazbu su skladali Borut Kržišnik i Milko Lazar, kostime je osmislila Maja Mirković, a u plesnoj kompaniji Bitef teatra plešu: Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Miloš Isilović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena Jovanović i Milica Jević.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr