Betakaroten ? kancerogen?

Kako stvari sada stoje uskoro će se na kutijama cigareta naći još jedno upozorenje ? ako pušite ne konzumirajte sintetički betakaroten jer prema nanovijim istraživanjima, podložni ste oboljenju od raka.

Prvotna nakana tima stručnjaka iz Cancer Research Campaigne bila je ta da ustanove kako betakaroten djeluje pozitivno na sprečavanje nastanka raka na plućima.

Naime, betakaroten koji se u prirodi nalazi u rajčicama, krumpiru i žutom povrću pretvara se u tijelu u vitamin A te djeluje kao antioksidant, a to znači da veže na sebe štetne molekule slobodnih radikala.

No, tu nastaje obrat. Nakon što je ispitano 18.000 pušača istraživači su došli do podataka da konzumiranje umjetno proizvedenog betakarotena povećava šanse od oboljenja raka na plućima.

Istraživanje je potvrdila i jedna finska studija u kojoj je dokazano da konzumiranje betakarotena u pušača povećava rizik od oboljenja i to za 18 posto te jedna američka u kojoj je ispitano 29 000 pušaća s frapantnom brojkom povećanog rizika od 28 posto.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr