125. godina telefona

Prije 125. godina Alexander Graham Bell i njegov pomoćnik Thomas Augustus Watson, uspjeli su nakon niza pokušaja izraditi napravu nazvanu “Gallows telephone”

Te 1875. godine Bell je na prijamnoj strani telefona čuo “nekakve zvukove” – i tako je sve započelo. Tko je mogao ma i sanjati da će stotinjak godina kasnije “mobiteli” preplaviti svijet?

Model s pomoću kojega je prvi put razgovjetno prenesena ljudska riječ imao je ponešto drugačiji izgled od “Gallowsa”. Zanimljivo je da je medij kojim se prenosio govor bila “voda”! Taj drugi model iz 1876. dobio je naziv “Liquid telephone”, a opisuje se kao “telefon s tekućim predajnikom”, stoji u napisu ‘Kako je izgledao prvi telefon?’, ing. Ivana Tice, objavljenom u časopisu ‘Telekom’.

Te je godine, 10. ožujka, Bell izrekao povijesnu rečenicu: “Gospodine Watsone dođite, trebam vas.” Na izložbi u Philadelphiji iste godine, gdje je predstavljen treći prototip po redu, zabilježena je i znamenita izjava brazilskog cara Don Pedra: “Bože, pa to govori?!” Nosio je službeni naziv “Bell centenial model”. Posljednji iz niza telefona koji zaokružuju priču od prvoga uspješnog eksperimenta do prvoga komercijalnog telefona, pojavljuje se 1877. godine. Podsjećao je na kameru i prvi put je javno korišten na relaciji Boston – Somerville.

“Prišivani” su mu nazivi “kutija” ili “telefon za udaljene linije”, službeno, pak, nazivao se “First commercial model”. Slijedila je komercijalizacija, no u početku javnost nije bila isuviše impresionirana novim izumom. U prvom mjesecu poslovanja prodano je samo šest Bellovih telefona.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr