UGRAĐENE U XC60: / Ove tri nove napredne funkcije Volva spasit će vozače u opasnostima

Image
Foto: Volvo
1.3.2017.
12:06
Volvo
VOYO logo

Nove funkcionalnosti osmišljene su kako bi se vozaču omogućila automatska asistencija nadzora nad vozilom, kada je to potrebno. Na taj način, automobil će vozaču pomoći izbjeći potencijalne opasnosti. U Volvu su uvjereni da će novi XC60 zbog tih značajki biti jedan od najsigurnijih automobila na svijetu.

"Već nekoliko godina intenzivno radimo na sustavima koji pomažu prevenciji automobilskih nesreća i jako dobro znamo koliko su ti sustavi učinkoviti. Samo u Švedskoj, zahvaljujući našem sustavu automatskog kočenja, broj nesreća smanjio se za čak 45 posto. Novi Volvo XC60 napravit će korak naprijed u sprječavanju nesreća. Ovog puta nastojimo usavršiti funkciju u kojoj automobil sam može zaokrenuti volan kod potencijalnog sudara", kaže Malin Ekholm, direktor Volvo sigurnosnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Volvo
Image
Foto: Volvo

Sam okreće volan

Spomenuta brojka odnosi se na treću generaciju City Safety sustava kojem je dodana i opcija asistencija prilikom kormilarenja, koja se aktivira kada sustav automatskog kočenja nije dovoljan da bi se izbjegao sudar. Sustav će moći sam okrenuti volan i tako izbjeći prepreke koje se iznenada pojave pred automobilom. City Safety sustav radi kod potencijalnog sudara s drugim vozilima, pješacima, biciklistima i većim životinjama. Asistencija je aktivna kod brzina između 50 i 100 km/h.

Izbjegava sudar sa 'susjedom'

Volvo je novom XC60 modelu dodao i takozvani "Oncoming Lane Mitigation" sustav, koji vozaču pomaže izbjeći sudar s vozilom koje mu se približava u susjednoj traci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav funkcionira tako da upozorava vozača koji je nesvjesno zalutao iz svoje trake, na način da pruža automatsku pomoć i pomiče volan te tako usmjerava automobil natrag u traku i sigurno ga udaljava od vozila u susjednoj traci. Ovaj sustav je aktivan na brzinama između 60 i 140 km/h.

"Sve tri funkcije korak su naprijed prema autonomnoj vožnji," dodaje Ekholm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraća automobil u sredinu trake

Usavršen je i Volvo sustav za kontrolu mrtvog kuta BLIS (Blind Spot Information System). I ovom sustavu sada pomaže i sustav asistencija prilikom kormilarenja, koji vozača vraća natrag na sredinu njegove trake i tako ga udaljava od opasnosti.

"Sva sigurnosna tehnologija, koja je bila predstavljena na modelima serije 90, korištena je i u XC60 modelu. To je pokazatelj naše usmjerenosti prema automobilskoj sigurnosti, koja se temelji na stvarnim prometnim situacijama na stvarnim cestama te je u skladu s našom vizijom, koja govori kako do 2020. godine nitko neće nastradati ili biti teško ozlijeđen u Volvo automobilu", proivođačevo je obećanje ponovio Ekholm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Volvo
Image
Foto: Volvo

U novi XC60 model bit će ugrađeni svi sigurnosni sustavi koji su već integrirani u modele iz serije 90. Među njima su i detekcija većih životinja, sustav protiv proklizavanja, polu-autonomna vožnja i opcijski Pilot Assist sustav.

Novi Volvo XC60 bit će predstavljen na automobilskom sajmu u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo