OTVORITE OČI: / Može li skener zjenica zamijeniti postojeći alkotest?

Image
Foto: Thinkstock

Prometne nesreće koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola u SAD-u su prošle godine odnijele više od 10,000 života, što je oko 30 ljudi svaki dan.

7.10.2015.
15:13
Thinkstock
VOYO logo

Trinaestogodišnjak iz Wichita Fallsa u Teksasu izumio je uređaj koji može odrediti kada je neki vozač popio čašicu previše ili ako je pod utjecajem droga skenirajući njegove zjenice.

Ovim projektom Reddy se probio u finale natjecanja za najboljeg mladog američkog znanstvenika, čime je dobio priliku zaraditi 25,000 dolara, koliko iznosi prva nagrada, ali i ostvariti svoje snove vezane uz ovaj izum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standardni alkotesteri mjere prisutnost alkohola u dahu vozača, ali ne mogu utvrditi je li netko konzumirao neke druge droge. Reddy je želio stvoriti nešto bolje.

Image
Image

Naše zjenice stežu se ovisno o količini svjetla koje nam dolazi do očiju. Kada gledamo u jarko svjetlo, zjenice su manje, dok se u mračnim uvjetima prošire, pa su veće, što se zove pupilarni refleks. I dok neke droge, kao alkohol i opijati, uzrokuju sužavanje zjenica, droge poput kokaina, LSD-a ili magičnih gljiva uzrokuju širenje zjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzimajući u obzir ovaj efekt, Reddy je izradio uređaj koristeći tri stvari: digitalnu kameru, lampicu i rolu toilet papira.

Kako to funkcionira? Lampica se drži pored oka, a toilet papirom se svjetlost usmjeri prema zjenici. Nakon toga digitalna kamera snima zjenicu dok se skuplja. Koristeći program koji je napisao Reddy, uređaj mjeri koliko se zjenica skupila i prema tome je li vozač pod utjecajem nekih nedozvoljenih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je pomoću Reddyjevog uređaja moguće utvrditi jeste li popili previše, pušili marihuanu ili jeste li popili određene tablete protiv bolova, tablete za spavanje ili amfetamine. Kako se pupilarni refleks događa na razini milimetara i milisekunda, uređaj je daleko efikasniji u utvrđivanju stanja vozača od običnog ljudskog oka, a i alkotestera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo