KRIMINALCI SU UVIJEK KORAK ISPRED? / Pomoću 'tajanstvenog uređaja' mogu otključati i pokrenuti automobil

Image

Američka agencija koja se bavi prevencijom kriminala u osiguranju NICB (National Insurance Crime Bureau) testirala je uređaj koji može otključati i upaliti značajni broj nezaštićenih vozila.

8.12.2016.
9:38
VOYO logo

NICB nedavno nabavio jedan od takozvanih "tajnanstvenih uređaja" na koje su prvi put upozorili prije više od dvije godine. U to vrijeme su nadzorne kamere širom SAD-a počele snimati sve više kradljivaca automobila koji pomoću nepoznate naprave otključavaju vozila i iz njih kradu dragocjenosti.

No, posljednjih mjeseci NICB dobiva sve više izvještaja da se vozila ne samo otključavaju, nego i sve više kradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tehnologiji koja preko uređaja sličnih daljinskim ključevima uspijeva otvoriti vrata i upaliti motor više od 50 posto testiranih automobila.

NICB je uređaj kupio preko neovisnog stručnjaka za sigurnost od tvrtki izvan SAD-a. Uređaj je razvijen u nastojanju da se proizvođačima automobila i tvtrkama koje se bave zaštitom vozila osigura mogućnost testiranja osjetljivosti različitih sustava u vozilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, NICB je izvršio opsežni test 35 različitih vozila. Koristeći "tajanstveni uređaj" službenici su uspjeli otvoriti 19 vozila, upalili su i pokrenuli njih 18, dok je nakon gašenja njih 12 uspješno startovano po drugi put.

Kopija legalnih uređaja

Tehnologija iziskuje dva uređaja. Jedan uz potrebnu blizinu daljinskom ključu čita signal prilikom njegove standardne upotrebe, a drugi, nakon prebacivanja "upustva" prvog, kopira signal i pokušava otključati vozilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaji koje koriste kriminalci zapravo su kopije uređaja u vlasništvu automobilskih tvrtki. Pomoću njih, proizvođači testiraju sigurnost primijenjene tehnologije zaključavanja automobila i pokretanja motora.

Ovaj model pod nazivom "Relejni napad" funkcionira samo kod automobila i kamiona koji koriste daljinski upravljač i koji za paljenje motora koriste isključivo tipku "start".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nove tehnologije značajno su utjecale na pad broja krađa u posljednjih 25 godina. Ipak, proizvođači se moraju prilagođavati novim situacijama u slučaju kada se pojavi nova opasnost", rekao je Jim Schweitzer, jedan od čelnika NICB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo