Namirnice u hladnjaku mogu ostati svježe i nekoliko tjedana ako je temperatura u njemu podešena kako treba. Kada je ona previsoka, bakterije se brže razvijaju te se hrana brže kvari. Za bolje održavanje hrane, potrebno je hladnjak držati na optimalnoj temperaturi. Znate li koliko ona iznosi? Velike su šanse da griješite.
Američka agencija za hranu i lijekove izdala je preporuke u kojima stoji kako je preporučena temperatura hladnjaka ispod četiri stupnja Celzija! U zamrzivača bi, pak, trebalo biti ispod -17. No, idealna temperatura zapravo je još niža, prenosi Real Simple.
Sve više od ovoga opasno je za zdravlje
Za optimalno čuvanje hrane ciljajte na temperaturu hladnjaka između 1,7 i 3,3 stupnja Celzija. Ove temperature najbliže su što možete doći do zamrzavanja, bez da zapravo zamrznete svoje namirnice. Također je najbliže što se možete približiti pragu od četiri stupnja, na kojoj se već kreću razvijati bakterije.
Temperature iznad idealne ili preporučene granice mogu biti previsoke za pravilno održavanje hrane te mogu izazvati različite probleme. Hrana bi se mogla brzo pokvariti i uzrokovati probavne tegobe i bolove u želucu, ali i ozbiljnije bolesti preko bakterija salmonele te E. coli. Stoga se savjetuje da hladnjak namjestite na optimalnu razinu.