Stručnjaci za rak i dijetetičari otkrili su koje namirnice mogu povećati rizik od raka i što biste trebali izbjegavati kako biste smanjili šanse za razvoj te opake bolesti, piše Express.
Iako je nemoguće izbjeći svaki karcinogen, tj. tvari koje povećavaju šanse za dobivanje raka, stručnjaci sugeriraju da možete smanjiti rizik od raka izbacivanjem određenih namirnica iz prehrane.
Upozorili su da kemikalije u mesu, alkoholu te pretjerana konzumacija šećera i masti mogu povećati rizik od raka crijeva, dojke i jetre.
Neki ljudi ne konzumiraju prerađeno meso, a trebali bi izbjegavati i svježu, mljevenu te smrznutu svinjetinu, junetinu i janjetinu, jer stručnjaci upozoravaju da je crveno meso, također, na popisu namirnica koje mogu uzrokovati rak.
Crveno meso povećava rizik od raka
Brojne studije su utvrdile vezu između konzumacije crvenog mesa i nekih vrsta raka, ali zašto se to događa i koja je točna razina povećanog rizika od raka, ostaje nejasno.
Smatra se da iako crveno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, želuca i gušterače, ono ne predstavlja tako veliku kao opasnost kao prerađeno meso.
"Crveno meso nije tako snažno povezano s rakom debelog crijeva kao prerađeno meso, to znači da je kancerogen 2A, pa bi moglo povećati rizik", rekao je za Daily Mail dr. Duane Mellor, glasnogovornik Britanskog društva dijetetičara (BDA).
Kako crveno meso uzrokuje rak?
Matthew Lambert, nutricionist u Svjetskom fondu za istraživanje raka (WCRF) dodao je: "Još se uvijek istražuje kako crveno meso uzrokuje rak. Jedan od mogućih načina uključuje spoj zvan hem, koji sadrži željezo i crvenom mesu daje boju.
"Hem može potaknuti stvaranje spojeva koji uzrokuju rak za koje se pokazalo da oštećuju sluznicu crijeva, što zatim može povećati rizik od raka crijeva", istaknuo je.
Stručnjaci također ističu da se heterociklički amini (HCA) i policiklički amini (PCA), koji mogu oštetiti stanice u crijevima, proizvode kada se crveno meso kuha na visokim temperaturama, kao što je pečenje na roštilju.
Poput prerađenog mesa, preporučuje se ograničavanje konzumacije crvenog mesa na 70 grama dnevno kako bi se uravnotežili njegova korist i potencijalni rizici.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve više jeftinih auta 'made in China', traži se istraga, a Xi hoće izgladiti stvari