UŽIVO / Milanović: 'Ne znam hoću li primiti Plenkovića na Pantovčaku'; Kolakušić o DP-u: 'To je izdaja'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HDZ i manjinci šute o tome na koji će način podržati Vladu s Domovinskim pokretom koji ne želi čuti za SDSS. U podne se očekuje obraćanje Milorada Pupovca. Zoran Milanović danas je u Splitu na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita

6.5.2024.
6:50
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo
  • Prošla su skoro tri tjedna od izbora, a još nemamo Vladu
  • Od prošlog utorka teće rok od 20 dana do konstituirajuće sjednice Sabora
  • Danas se očekuje obraćanje predsjednika Zorana Milanovića u Splitu
  • Jandroković uvjeren da neće izgubiti parlamentarnu utakmicu
  • Plenkoviću nije bilo do priče o manjincima za vrijeme jednodnevnog odmora u Opatiji

HDZ može biti sretan nakon današnjih pregovora

13.10 - "Happy End" rekao je Suverenist Hrvoje Zekanović na upit novinara što očekuje, a na pitanje što će biti s manjinama:

"Bit će sve u redu. Većina u sličnim sastavu će nastavljati upravljati Hrvatskom u sljedećem razdoblju. A, oni koji su bili u oporbi, a tu prije svega mislim na Most i SDP i imali promašene politike, oni će i ostat tu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara kako u sličnom sastavu kad DP ulazi u Vladu: "Pa rekao sam sličan sastav". Objasnio je da on sam ne sudjeluje direktno u pregovorima, a na pitanje je li se možda naljutio kao kolega Hrebak, rekao je: "Ja se teško ljutim".

Dario Hrebak nije htio otkrivati detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja uvijek volim reći da detalje sa zatvorenih sastanaka nikada ne dijelimo s javnosti. Ono što su bile naše bojazni, dobili smo garancije da Hrvatska i dalje ide u dobrom smjeru. Andrej Plenković kao mandatar ima apsolutnu podršku HSLS-a. Nama kao strankama liberalnog svjetonazora, iznimno je bitno da sve ono što smo provodili zadnjih osam godina da ide u istom smjeru. Plenkoviću smo dali podršku za mandatara. Imamo u njega povjerenje da će kao novi premijer ići istim zacrtanim smjerom, a da se pritom neće ograničavati postojeća, zagarantirana, visoka razina ljudskih prava u Hrvatskoj, posebno manjina."

"Manjine sutra ili prekosutra imaju svoj sastanak. Vidjet ćemo kako će to ići. Svjesni smo volje birača. DP se ne može zaobići. Birači su tako izabrali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imat ćemo novu parlamentarnu većinu, a kada, prepustit će to premijeru."

Predrag Štromar objasnio je da su dobili garanciju od Plenkovića da Hrvatska dalje ide u demokratskom smjeru i da će gospodarstvenici moći dalje raditi u istom smjeru, da će zapošljavati, da će davati bolje plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNS je dao svoj mandat premijeru, a s njim smo dogovorili da će on napraviti sve što je najbolje moguće u sastavu Vlade."

Što se tiče SDSS-a kaže da moramo brinuti o manjinama i brinut će o tome da ne bude podcijenjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabričević i HSU dali su premijeru potporu da bude mandatar. Kaže da je premijer ispoštovao sve njihove zahtjeve, a temu o SDSS-u prepušta Plenkoviću.

'Nisam danas trebao biti na sastanku s premijerom, nismo stekli dojam o odricanju od SDSS-a'

12.45 - Milorad Pupovac rekao je na početku obraćanja novinarima da nije danas trebao biti na sastanku s Andrejem Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je na redu sastanak kluba zastupnika manjina. Na pitanje jesu li manjinci i dalje jedinstveni, rekao je da jesu i dalje će ostati bez obzira kakva odluka bila i kakva se čini na van.

"Razgovarao sam s premijerom Plenkovićem i nisam mogao steći dojam o odricanju, bilo o odnosu premijera prema manjinama ili odnosu manjinskih predstavnika prema premijeru", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari će podržati Plenkovića, odlučili smo.

"Više manje smo svi donijeli odluku, ali konačni stav ćemo reći nakon zajedničkog sastanka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE.

'Ne znam hoću li primiti Plenkovića na Pantovčaku'

12.35 - Milanović se nakon Svečane sjednice Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada povodom blagdana sv. Dujma obratio javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakav bi Split trebao postati grad, predsjednik odgovara: "Treba postati meka za mnoge ljude u Hrvatskoj. Mislim da ide u dobro pravcu. Malo je preskupo za život. Stanovi su jako skupi, a tu država može napraviti nešto ako hoće".

"To ne znam stvarno, ne mogu komentirati", rekao je na pitanje hoće li uskoro primiti Andreja Plenkovića na Pantovčaku. "Ja jedino mogu reći ne znam. Ne sudjelujem u tome, kako bude, kako odluče, to je sve na njihovu savjest, na njihovu procjenu.Što su govorili prije izbora, što sada, to nije moj posao", rekao je. Na pitanje o razbijanju jedinstva manjinaca, kaže da ne komentira nikako i da to treba njih pitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE...

Kolakušić: 'Ako DP digne ruku za Plenkovića, to je izdaja birača'

11.45 - O Domovinskom pokretu i navodima kako sve bliži dogovoru s HDZ-om, oglasio se danas i Mislav Kolakušić koji je s DP-om na izbore išao u koaliciji. Oštro je kritizirao DP na svom Facebooku gdje je objavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana. Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljak o DP-u: 'Pogazili su sve što su govorili'

11.38 - Splitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak izjavio je danas kako je Domovinski pokret "odlučio spašavati HDZ, a ne Hrvatsku".

"Time su pogazili sve što su govorili prije izbora", izjavio je Puljak koji je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada u povodu blagdana sv. Dujma, donosi Hina. Na upit vidi li četiri godine mandata ove vlade ili istu situaciju kao s Mostom, Puljak je rekao da se "takve vlade ne bi trebale sastaviti." "Kada se sastavi, ja bih želio da se odmah rastavi i da odmah idemo na nove izbore", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije dobro za Hrvatsku. Nije dobro lagati, manipulirati, govoriti jedno prije izbora. Čim prođu izbori okrenu se za 180 stupnjeva, dakle potpuno druge stvari raditi. I mislim da Domovinski pokret treba, i svi, spasiti Hrvatsku, a ne HDZ", kazao je Puljak.

Mađari dali potporu Plenkoviću

10.48 - Kako RTL doznaje predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske na sjednici održanoj 4. svibnja donijelo je odluku o davanju potpore Andreju Plenkoviću za mandatara Vlade RH 2024-2028. Potvrdio nam je to i sam Robert Jankovics, koji pred kamere za sada ne želi. Sutra bi se trebali sastati i predstavnici nacionalnih manjina, a održat će se i sastanak s premijerom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Pupovac najavio je da će se obratiti u 12 sati iz Veljuna

10.30 - SDSS-ov Milorad Popuvac obratit će se javnosti u 12 sati iz Veljuna kraj Slunja. Tamo je inače spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja iz svibnja 1941. godine.

Pitali smo vas razumijete li političku matematiku

10.15 - Političari i građani (barem velika većina) s nestrpljenjem su čekali parlamentarne izbore. Izlaznost je bila golema. Neki su htjeli promjene, neki su željeli da vladajući ostanu vladajući, ali iako je prošlo skoro tri tjedna i relativan pobjednik, HDZ, je bio jasan odmah, tko će biti na vlasti, još nije jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo čitatelje na portalu Danas.hr razumiju li u postizbornom pregovaranju koja bi stranka s kim ili ne bi i zašto.

"Savršeno da" razumije 38 posto čitatelja, "pogubilo se" njih 32 posto, a njih 30 posto pita se što još traje "ovo oko izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE...

Počinje nova runda pregovora u 11 sati

8.40 - U 11 sati DP i HDZ nastavljaju pregovore u Banskim dvorima. Požurili su se s pregovorima koji su bili najavljeni za utorak

Manjina za koju Gordan Jandroković kaže da će je štititi, neslužbeno, zbog želje Domovinskog pokreta, ispada iz Vlade. Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, nakon liturgije povodom pravoslavnog Uskrsa, bio je kratak - sve ćete čuti za koji dan.

HSLS-ov Dario Hrebak, nakon razgovora s Jandrokovićem, poručio je DP-u da nisu dobili podršku ideološki mijenjati društvo.

"Oduševljen većinom nisam i to neću kriti. Imam osjećaj ponekad da netko tretira HSLS kao robu s police. Pa da se uzme kada nešto treba. Plenković ima naše potpuno povjerenje, a hoće li ga imati i DP to ćemo vidjeti", istaknuo je Hrebak.

Andrej Plenković je svoje partnere nakon ove izjave pozvao u ponedjeljak na sastanak. Ipak, za vrijeme jednodnevnog odmora u Opatiji, nije htio komentirati manjince.

Što će reći Zoran Milanović nakon svečanosti u Splitu?

6.30 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Branko Bačić sudjelovat će na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada povodom blagdana sv. Dujma. Predviđa se prigodno obraćanje predsjednika Milanovića.

Image
SANADER IM JE OTVORIO VRATA /

Manjincima u Saboru plaćamo grijehe iz prošlih vremena. Da nije bilo njih, ne bismo ušli u EU

Image
SANADER IM JE OTVORIO VRATA /

Manjincima u Saboru plaćamo grijehe iz prošlih vremena. Da nije bilo njih, ne bismo ušli u EU

Mijić i Macan objasnili što znači Vlada bez SDSS-a za hrvatsku politiku

6.20 - HDZ uvjerava da ćemo idući tjedan dobiti većinu. Na koji način će manjine podržati većinu, odlučit će se na sastanku u utorak kada bi trebalo biti jasno ostaje li tko, osim SDSS-a, formalno van Vlade. Neslužbeno doznajemo da iz Vlade ispada SDSS. Politički analitičari Mate Mijić i Krešimir Macan gostovali su u nedjelju navečer u RTL-u Danas gdje su govorili o fotofinišu slaganja većine.

Više pročitajte OVDJE

Plenković za vikend nije htio govoriti o SDSS-u

6.15 - HDZ i manjinci šute o tome na koji će način podržati Vladu s Domovinskim pokretom koji ne želi čuti za SDSS. Gordan Jandroković rekao je nakon utakmice u Bjelovaru da je siguran da HDZ neće izgubiti, a pritom će štititi prava manjina. Dodao je da će se u idućem stadiju pregovorati o parlamentarnoj većini.

Manjina za koju Jandroković kaže da će je štititi, neslužbeno, zbog želje Domovinskog pokreta, ispada iz Vlade. Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, nakon liturgije povodom pravoslavnog Uskrsa, bio je kratak - sve ćete čuti za koji dan.

Andrej Plenković otišao je za vikend na jednodnevni odmor u Opatiju gdje je izbjegavao odgovarati na pitanja o SDSS-u i formiranju "najdesnije" Vlade od 90-ih godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Javno Vlada bez SDSS-a, a koji su dogovori 'ispod stola'? Ide raspored ministarstava, bit će vrlo teških razgovora'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo