SENZACIONALAN USPJEH! / U KBC-u Sestre milosrdnice prvi put zaledili tumor na dojci: Bezbolno je!

Image
Foto: KBC Sestre milosrdnice

Liječnički tim uspješno je izveo zahvat koji se inače koristi za liječenje karcinoma bubrega, pluća i kosti

8.5.2024.
14:02
KBC Sestre milosrdnice
VOYO logo

Jedna od važnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente, krioablacija (zaleđivanje) tumora, u Hrvatskoj i to u KBC-u Sestre milosrdnice, primjenjuje se unatrag dvije godine.

Postupak krioablacije do sada se koristio za liječenje karcinoma bubrega, pluća i kosti. Od danas se taj zahvat koristi i za maligni tumor, karcinom dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvat su izveli dr. sc. Luka Novosel, voditelj Odjela za intervencijsku radiologiju u KBC-u Sestre milosrdnice, dr. Karolina Bolanča Čulo specijalistica radiologije na Klinici za tumore te dr. Sanja Baršić Ostojić, voditeljica Odjela za dijagnostiku dojke u KBC-u Sestre milosrdnice, a sam je zahvat izveden na Klinici za tumore.

Image
Foto: KBC Sestre milosrdnice

"Krioablacija je tehnika kojom se zaleđuju isključivo štetna tkiva i tumori te tako ciljano uništavaju, a bez implikacija na okolno zdravo tkivo. Sam postupak krioablacije na malignom tumoru dojke sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi kroz kožu, koje se pomoću UZV uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 3 cm, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica. Ovim zahvatom pacijentici je pošteđen preostali dio dojke, obzirom da nisu ustanovljene metastaze", istaknuo je dr. sc. Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj zahvat pogodan je za pacijentice koje nisu idealni kandidati za klasičnu resekciju dojke zbog dobi i komorbiditeta ili rizika anestezije, te za tumore do 2 cm ili manje metastaze. Dodatna prednost zahvata krioablacije tumora dojke je što se radi ambulantno, bezbolno je te traje jedan sat nakon čega pacijentica može ići kući.

POGLEDAJTE VIDEO Dječaku u Francuskoj izliječen smrtonosni tumor. Lijek dostupan i hrvatskim pacijentima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo