Jagode skoro svi volimo jesti i odlične su za zdravlje, no one spadaju u voće koje najčešće izaziva alergijske reakcije, mogu sadržavati pesticide te izazvati probavne probleme, piše Mondo.
Počela je sezona jagoda, voća koje je puno vitamina. Odlične su za zdravlje, sadrže elaginsku kiselinu, antioksidans koji podržava imunosni sistem i imaju najmanje kalorija od svih vrsta voća. Ipak, dijetetičari su upozorili na situacije u kojima jagode mogu biti štetne.
Jagode spadaju u voće koje najčešće izaziva alergijske reakcije. Konzumiranje jagoda može da dovesti do kožnih lezija, tzv. koprivnjače i proljeva kod nekih ljudi. Krivac za ove neugodne simptome je prekomjerna proizvodnja histamina, koju izazivaju jagode.
Pesticidi u velikim količinama u jagodama
Zbog velike količine salicilata u jagodama, ovo voće ne bi trebale jesti osobe alergične na ove spojeve. Posljedica može biti ne samo prethodno spomenuta alergija, već i otežano disanje, napadi kašlja i oticanje lica.
Jagode spadaju u voće s najvećim sadržajem pesticida. U njihovoj proizvodnji se posebno koriste fungicidi. Pesticidi su "tempirane bombe". Dok su simptomi trovanja najčešće proljev, povraćanje i glavobolja, njihovo dugotrajno nakupljanje u organizmu povećava rizik od oštećenja živčanog sustava.
Sitne sjemenke jagode mogu iritirati sluznicu crijeva. Ovo voće trebaju izbjegavati osobe s upalnim problemima crijeva, primjerice one koje imaju ulcerozni kolitis, što je upalna bolest crijeva koja može dovesti do komplikacija opasnih po život.
POGLEDAJTE VIDEO: Pitate se kako razlikovati vrgoračke jagode od uvoznih? Proizvođači podijelili jednostavan trik: 'Bolje na svijetu nema'