PUT NJEMAČKE / Gradovi domaćini Eura 2024.: Upoznajte Berlin, mjesto lude zabave i bogate povijesti

Image
Foto: profimedia

U glavnom gradu Njemačke svi će biti zadovoljni, a lude provode nikada neće zaboraviti

13.5.2024.
11:29
profimedia
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija će kao i na Svjetskom prvenstvu 2006. godine svoj nastup na velikom natjecanju koje se održava u Njemačkoj, otvoriti na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Velebno zdanje ugostit će susret Hrvatske i Španjolske u skupini B Europskog prvenstva.

Brojni će Hrvati tako pohrliti u njemačku prijestolnicu, u jedan od najuzbudljivijih gradova Starog kontinenta poznatog po svojoj bogatoj povijesti, dinamičnom noćnom životu i raskošnoj gastronomskoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Iako je u Drugom svjetskom ratu sravnjen sa zemljom i unatoč činjenici da je do prije 35 godina bio podijeljen na dva dijela, u gradu Berlinu danas živi nešto manje od četiri milijuna ljudi, otprilike kao i u cijeloj Hrvatskoj. Zbog toga je Berlin itekako uzbudljiv, raznolik i mističan za sve posjetitelje.

Uz New York, London i Pariz glavni grad Njemačke redovito se nalazi u vrhu raznih izbora i anketa po zanimljivosti i destinaciji koja se karakterizira kao vrhunsko city break odredište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji simbol grada Berlina su Brandenburška vrata, posljednji sačuvani stari ulaz u grad na kojima stoji kvadriga, četverostruka konjska zaprega kojom upravlja božica pobjede - Victoria.

Na tom mjestu redoviti su dočeci nove godine, održavaju se veliki govori, a za vrijeme Europskog prvenstva slavna Brandenburška vrata bit će pretvorena u najveći nogometni gol na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Ujedno su i idealna polazišna točka za upoznavanje ovog velegrada, a do njih vodi Unter den Linder, jedna od najpoznatijih berlinskih ulica u kojoj se nalaze brojne trgovine, hoteli i restorani, dok se sjeverno od Brandenburških vrata nalazi Reichstag.

Površina Reichstaga nevjerojatnih je 60 tisuća kvadratnih metara, a glavna prostorija za zasjedanje parlamenta (Bundestaga) može smjestiti do 669 ljudi. Zgrada je izgrađena još 1884. godine, a 1933. je teško stradala u požaru. Nakon ujedinjenja Njemačke zgrada je ponovno postala sjedište parlamenta (nakon što su je svojevremeno koristili nacisti), te je 1999. u potpunosti obnovljena. Reichstag je moguće posjetiti uz online rezervaciju termina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Berlin je izgrađen na obali rijeke Spree, a na njoj se nalazi i poznati Muzejski otok (Museuminsel). Neki od najznačajnijih njemačkih i europskih muzeja nalaze se na Museuminselu, a kompleks se sastoji od njih pet: Muezj Bode, Stari muzej, Novi muzej, Pergamski muzej i Stara nacionalna galerija.

Nekima tamo neće biti dovoljan ni cijeli dan za razgledavanje, no ako niste previše zainteresirani za muzeje, ipak nemojte propustiti pogledati bistu kraljice Nefertiti u Novom muzeju ili pak Zeusov pergamski oltar u Pergamskom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

U neposrednoj blizini nalaze se još vrlo poznata dva simbola Berlina - Berlinska katedrala (Berliner Dom) i berlinski TV toranj.

Zanimljivo, Berliner Dom nikada nije bila katedrala jer u njoj nikad nije stolovao biskup, a mnogi je smatraju protestantskom verzijom bazilike svetog Petra u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se TV tornja (Fernsehturm) tiče, on je visok 368 metara, a na visini od 203 metra otvorena je galerija za posjetitelje, a na 207 metara nalazi se rotirajući restoran. Posjet Fernsehturmu obavezno je rezervirati online putem.

Image
Foto: profimedia

Također, zanimljiva mjesta su i ''Checkpoint Charlie'', posljednji sačuvani granični prijelaz između nekadašnjeg istočnog i zapadnog dijela grada. Posjetiti se isplati i Charlottenburg, najljepši berlinski dvorac, zatim Tiergarten koji je najljepši gradski park u kojem se nalazi i Zoološki vrt, najstariji i najposjećeniji u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada kada smo prošli kroz ovaj ''školski'' dio Berlina, bacamo se na onaj zabavni. Berlin je kroz svoju povijest bio odredište brojnih doseljenika, imigranata, a samim time i dom raznoraznim kulturama. U doba Berlinskog zida u svakom dijelu grada živjelo se drukčije što je rezultiralo brojnim novitetima u načinu života, zabavljanja i izlazaka. Berlin je dom alternativne glazbene scene, a njihovi klubovi posebna su priča.

Za svakoga ponešto

Kreuzberg i Neukölln su kvartovi poznati po svojoj boemskoj atmosferi, s mnoštvom kafića, restorana i trgovina, a najpoznatiji berlinski noćni klub Berghain bez prestanka radi od petka do ponedjeljka. Ljudi na ulaz u Berghain znaju čekati i po nekoliko sati, ali kada i dođete na početak reda postoji mogućnost da vas redari odbiju pustiti unutra. Naprimjer, Elon Musk i Britney Spears dobili su odbijenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Poznat je još KitKat Club u kojem se na podiju događa ''sve i svašta'', ne zovu ga uzalud ''seks-podijem''.

Uz rijeku Spree našao se i KaterBlau, a kultno mjesto je i Tresor koji je prvi uveo elektronsku glazbu u Berlinu. Treba napomenuti kako se u većini noćnih klubova ulaz plaća otprilike 20 eura, a u brojnima je zabranjeno fotografiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ako niste za ludovanje u noćnim klubovima i za elektronsku glazbu, odličan izbor za vas će biti pivnice - kojih hvala Bogu ima napretek.
Poznati su Nijemci i po svojim pivskim vrtovima (Biergaerten), a krenemo li s nabrajanjem nećemo stati danima, a samo će nam narasti zazubice - stoga, ako ste za hladno i ukusno pivo i Currywurst, teško da ćete pogriješiti sjednete li u jedan od Biergaertena. Osim Currywursta i domaće kuhinje, u Berlinu ćete zasigurno pojesti odličan kebab i razne vrste mesnih odrezaka.

Image
Foto: profimedia

Berlin se smatra i graffiti mekom, a sve je počelo osamdesetih godina prošlog stoljeća kada se počelo šarati po zapadnoj strani Berlinskog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj, vratimo se još malo na sport. Svi vi koji ćete posjetiti Berlin i Olimpijski stadion na utakmici Hrvatske i Španjolske, naći ćete se na legendarnom mjestu sagrađenom 1936. godine. Iste godine stadion je bio domaćin Olimpijskim igrama, a 1974. godine na njemu se igralo Svjetsko prvenstvo u nogometu, baš kao i 2006. godine. Zanimljivo, 2006. godine prva utakmica na Olimpijskom stadionu bio je susret Brazila i Hrvatske, dok je na istom turnir zatvoren finalnim okršajem Italije i Francuske.

Image
Foto: Shutterstock

Olympiastadion Berlin - raspored utakmica: 15/06: Španjolska vs Hrvatska (18:00) 21/06: Poljska vs Austrija (18:00) 25/06: Nizozemska vs Austrija (18:00) 29/06: Osmina finala – 2A vs 2B (18:00) 06/07: Četvrtfinale (21:00) 14/07: Finale (21:00)

Osim Olimpijskog stadiona, za one malo veće nogometne romantike tu je i Stadion An der Alten Foersterei. Dom berlinskog Uniona nalazi se u kvartu Koepenick, a izgrađen je 1920. godine. U nekoliko je navrata renoviran, povećavao mu se kapacitet, a zadnji takvi radovi dogodili su se 2013. godine kada je više od 2.300 navijača Uniona volontiralo i pomagalo u renovaciji stadiona voljenog im kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, Berlin je grad koji nudi nevjerojatnu raznolikost i ponešto za svakoga, bilo da ste zainteresirani za povijest, umjetnost, hranu ili noćni život. Iskoristite svoje vrijeme u ovom živopisnom gradu i istražite sve što ima za ponuditi, prije, a i nakon što Vatreni sruše Furiju!

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo