Ovaj specijalitet može se pripremiti kao slatko ili slano jelo, a poslužuje se kao predjelo, desert ili glavno jelo.
Zagorski štrukli su nešto posebno, a ako pitate Zagorce, oni će vam reći da je to apsolutni vrhunac gastronomije. Zanimljiva je činjenica da je Josip Broz Tito uživao u ovom jelu, ali ne samo on. Poznato je da ih je sa slašću jeo i Franjo Tuđman, koji je rođen na današnji datum 1922. godine.
Recept za zagorske štrukle
Ovisno o području u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvijek pravi od vučenog tijesta koje se puni kravljim sirom, kiselim vrhnjem i jajima.
Sastojci:
- 150 g mekog i oštrog brašna
- 2 l vode
- ocat
- sol
- 2 jaja
- 2 žličice ulja
- 500 g kravljeg sira
- 100 ml kiselog vrhnja
Priprema:
Izmiješajte 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlaku vodu u koju ste stavili malo octa, soli, jedno jaje, dvije žličice ulja i dobro umijesite. Mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od podloge. Tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka. Razvucite ga valjkom za tijesto, a zatim ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama. Tijesto se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog tijesta se otrgnu rukom.
Za ispunu pomiješajte pola kilograma sira, 100 ml kiselog vrhnja, jedno jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, dodajte kiselo vrhnje, jaje i sol i spojite smjesu. Rasporedite nadjev na donju trećinu tijesta, a ostatak tijesta poprskajte s malo ulja. Stolnjakom zarolajte tijesto u svitak pa režite na jastučiće.
U dubljem loncu prokuhajte oko dvije litre vode pa dodajte tijesto. Kuhajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite žlicom i stavite u lim za pečenje. Prelijte kiselim vrhnjem i pecite dok ne porumene.
POGLEDAJTE VIDEO: Lakše pronaći ministra nego pizza majstora: 'Ponude su nemoralne...'