"Ovo je izuzetno jednostavno za napraviti", rekla je Mary Berry o svom receptu za lazanje, koje se mogu napraviti isti dan ili ranije.
"Ako želite jesti ubrzo nakon pripreme, recimo za dva sata, listove lazanja prethodno namočite u toplu vodu na oko 10 minuta prije nego što ih složite. To omekšava tjesteninu", rekla je Mary Berry.
Zatim je objasnila: "Ako ih radite 12 sati ranije, mogli biste upotrijebiti suhe lazanje bez kuhanja."
Recept za sočne lazanje
Poznate lazanje britanske kuharice dobro se slažu uz svježu salatu.
Ovaj recept je za šest osoba. Evo kako napraviti ukusne lazanje i creme fraiche umak koji ih čini izvrsnim.
Sastojci za bolonjez umak:
- 1 žlica ulja
- 500 g nemasne mljevene junetine
- jedna velika glavica luka
- dva češnja češnjaka, zgnječena
- dvije ravne žlice brašna
- dvije konzerve nasjeckane rajčice od 400 g
- tri žlice pirea od rajčice
- jedna žličica šećera
Također je potrebno šest do osam listova svježih lazanja.
Sastojci za creme fraiche umak
- dvije žlice kukuruznog brašna
- jedna žlica senfa
- 500 g creme fraiche s malo masnoće
- 100 g svježeg parmezana, naribanog
Priprema creme fraiche umaka
Dodajte kukuruzno brašno, senf i dvije žlice creme fraichea u lonac, zatim miješajte dok ne postane glatko.
Dodajte preostali creme fraiche i začinite. Kuhajte miješajući dok se malo ne zgusne.
Priprema lazanji
Zagrijte pećnicu. Premažite maslacem vatrostalnu posudu (oko 23 cm x 30 cm, duboku oko 6 cm). Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi i popržite mljeveno meso. Dodajte luk i češnjak, pospite brašnom i promiješajte. Umiješajte rajčice, pire od rajčice i šećer pa začinite solju i paprom. Zakuhajte, poklopite i kuhajte oko sat vremena ili dok ne omekša.
Žlicom stavite trećinu smjese mljevenog mesa na podlogu vatrostalne posude, zatim žlicom dodajte trećinu creme fraiche umaka da prekrije donji sloj. Pospite parmezanom.
Složite jedan sloj od četiri lista tjestenine bez preklapanja. Ponovite koristeći još dva sloja umaka od mljevenog mesa i creme fraiche umaka te jedan sloj tjestenine. Završni sloj je mljeveno meso i creme fraiche umak. Odozgo pospite preostalim parmezanom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220/200 Celzijeva stupnja oko 25 do 35 minuta, ili dok gornji sloj ne porumeni i tjestenina ne omekša, piše Express.
POGLEDAJTE VIDEO: Iako je ovim školarcima bolonjez broj jedan, sve ih više voli muffine od špinata