Ako volite pripremati domaći kruh, onda ćete sigurno poželjeti da bude napravljen s domaćim kvascem, koji je, slažu se mnoge domaćice, vrhunski, piše Alo.
Domaći kvasac učinit će kruh ukusnijim, izdašnijim i mekšim.
Kako napraviti domaći kvasac?
Sve što vam je potrebno već imate u svojoj kuhinji.
Sastojci:
- 1 šalica brašna,
- 1 šalica mlake vode,
- 1 žlica šećera,
- staklenka ili staklena posuda.
Domaći kvasac učinit će kruh ukusnijim, izdašnijim i mekšim.
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu, prekrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mjestu, može u blizini radijatora, ali nikako na njemu jer direktan izvor topline "ubija" kvasac.
Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, ovisno o brašnu koje ste koristili i jeste li dodali šećer.
Kvasac je spreman za upotrebu kada se na njemu pojave mjehurići i osjeti se miris fermentacije. Ako namjeravate redovito mijesiti kruh, u posudu s kvascem svaki dan dodajte pola šalice mlake vode i brašna, a zatim smjesu promiješajte silikonskom ili drvenom kuhačom.
Imajte na umu da se tijesto od ovako dobivenog kvasca sporije diže, pa ga je najbolje zamijesiti navečer, a peći ujutro.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakve veze imaju poznati s hrvatskim zdravstvom? Tajči za Direkt o boljim pravima za pacijente