Jaja su se dugo vremena povezivala s kolesterolom i srčanim bolestima, no najnovija istraživanja pokazuju da zapravo sadrže dobru vrstu kolesterola. Drugi razlog njihove loše reputacije skriva se u činjenici da se često jedu pržena ili u kombinaciji sa slanom i masnom prerađenom slaninom.
Jaja su dobar izvor bjelančevina (mogu sadržavati do osam grama), vitamina A, D, E i K te vitamina B. Sadrže osnovne aminokiseline te su dobar izvor antioksidansa.
Glavni sastojak brojnih jela su upravo jaja, od nekih očitih poput quichea i popečaka, tu su i spaghetti carbonara ili primjerice pad thai.
Carbonara
Jaime Alexis Stathis, novinarka portala The Healthy jela je jaja kao osnovnu namirnicu tjedan dana. Tada je kuhala jela od ostataka hrane, primjerice frittatu (talijansko jelo od mesa, sira, povrća i jaja) s ostacima lososa. Također, kupovala je hranu koja sadrži jaja, primjerice quiche. Kao užinu jela je kuhana jaja. Nakon što je tjedan dana ovakve prehrane prošlo, rekla je da na ovom režimu nije imala želju za slatkišima. Zaključila je da je tako zbog nutritivne vrijednosti i zasitnosti jaja.
Jela od jaja, primjerice omleti, quiche ili kuhana jaja su nutritivno bogati, lagani i ukusni obroci, a stručnjaci preporučuju da se ne konzumira više od sedam jaja tjedno.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Sve više proizvođača jagoda ide na varijantu samobranja, evo kolika je cijena