SVE NAJNOVIJE / Sabor je konstituiran, ali bez Milanovića. Jandroković: 'Sigurna smo zemlja, ali u susjedstvu je nestabilno'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

HDZ je nakon izbora 17. travnja skupio 78 potpisa dogovorom s 12 zastupnika DP-a, četvoricom zastupnika nacionalnih manjina i Vesnom Vučemilović

16.5.2024.
6:51
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

U četvrtak se održava konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora.

Nastavljena je sjednica Sabora

12.50 - Šef Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics podnio je izvješće o izborima nakon održane sjednice MIP-a. Nabrojao je izabrane zastupnike, zastupnike koji su ostvarili uvjete za mirovanje mandata te njihove zamjenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je domjenak, a nastavak slijedi u 12.40

11.45 - Izrabrani su članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva, za predsjednika izabran Robert Jankovics.

Jandroković odredio stanku, sjednica će se nastaviti u 12.40. Slijedi domjenak prigodom konstituiranja Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković zahvalio zastupnicima na povjerenju

11.24 - Novi-stari predsjednik Sabora zahvalio je svima na ukazanom povjerenju.

"Dobiti po treći puta povjerenje, zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicima još jednom čestitam, mnogi po prvi put sjedaju u saborske klupe. Svima nam zajedno želim kvalitetan mandat", poručio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od nas ovdje nije došao slučajno", dodao je i naglasio da su svi koji ovdje sjede izabrani demokratski.

Naglasio je kako živimo u povijesnom razdoblju. Podsjetio je na rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali i na to da:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo pobjeći od činjenice da je i susjedstvo potencijalno izvor nestabilnosti".

Osvrnuo se i na izazove klimatskih promjena, poremećaje u globalnim lancima opskrbe, porast populizma…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučerašnji atentat zorno pokazuje koliko nas ponekad dijeli malo od verbalnog ili fizičkog nasilja. Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama su i kibernetički napadi. To je slika svijeta u kojem danas živimo", rekao je Jandroković pa istaknuo:

"Hrvatska je stabilna, sigurna i prosperitetna država."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković po treći put predsjednik Sabora

11.20 - "Da bi Sabor bio konstituiran, potrebno je pristupiti izboru predsjednika Sabora. Za izbor predsjednika Sabora podnesen je jedan prijedlog", naveo je Jandroković.

Ante Sanader je zatim obrazložio prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jandroković ima preko 21 godinu iskustva u visokoj politici, obnašao je različite dužnosti. Građani su mu sad dali povjerenje po sedmi put", započeo je Sanader.

Jandroković je izabran sa 144 glasa za i 6 protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest zastupnika koji su glasali protiv ponovnog izbora Jandrokovića za šefa Sabora su:

Krešo Beljak (HSS), Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Miro Bulj (Most), Marijan Pavliček (Hrvatsku suverenisti), Dražen Dizdar(Pravo i pravda, ušao na listi s DP-om) i Josip Jurčević (ušao na listi DP-a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE...

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Počela je konstituirajuća sjednica Sabora

11.15 - "Čestitam vam na izboru. Posebno pozdravljam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i članove i članice Vlade, predsjednika USUD-a Miroslava Šeparovića, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, bivše predsjednike Stjepana Mesića, Ivu Josipovića, Kolindu Grabar-Kitarović...", započeo je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političari se okupljaju

10.50 - Andrej Plenković stigao je na konstituirajući sjednicu Sabora. Na sjednicu je došao Miro Bulj i Vladimir Šeks. U Saboru je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U Saboru je i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 9. i 10 .sazivu, dva prethodna u kojima sam bio zastupnik, suočavao sam se s nevjerojatnom eskalacijom i nepristojnosti, neslušanjem i zapravo monolozima. Priželjkujem u sljedećem sazivu da ćemo se vratiti pristojnom načinu ophođenja i uvažavanju, neovisno o ideološkim ili bilo kakvim drugim stranačkim razlikama", rekao je HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

Anka Mrak Taritaš rekla je da očekuje da će biti interesantno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da bude burno, očekujem da ćemo se morati boriti za neke vrijednosti za koje mislim da smo ih dosegli, a morat ćemo ih vraćati nazad, po svemu sudeći", rekla je.

"Očekujem ono što je zakonom i Ustavom propisano - konstituiranje, zakon o Vladi, i to je to, ne mislim da će biti nekih žučnih stvari", rekao je Josip Dabro, DP-ov ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 10 sati sastao se Klub HDZ-a. Premijer i ministri iz Vlade su krenuli u Sabor.

Osim toga, zastupnici će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati svoju dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o sazivanju prvog zasjedanja donio je predsjednik Zoran Milanović, na temelju odredbi Ustava i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Iako ju je sazvao, predsjednik Milanović vjerojatno neće doći na prvu sjednicu. Nije došao ni 2020., što je bio prvi slučaj u povijesti konstituiranja Sabora da predsjednik nije sudjelovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će se Sabor u četvrtak i konstituirati, a predsjednik bi i treći put trebao biti Gordan Jandroković.

Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže saborski Poslovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USKORO NOVI SAZIV /

Saborska rošada: Traže zamjene za 35 zastupnika, Plenković spreman za svoj treći kabinet

Image
USKORO NOVI SAZIV /

Saborska rošada: Traže zamjene za 35 zastupnika, Plenković spreman za svoj treći kabinet

Osim predsjednika, Sabor bi na prvoj sjednici mogao izabrati i pet potpredsjednika, među kojima će Furio Radin biti iz redova nacionalnih manjina, a Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Željko Reiner bit će potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

Novoizabrani zastupnici zatim će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Od 151 zastupnika, HDZ s partnerima ima 61, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, po dva IDS i  Nezavisna platforma sjever te Fokus jedan. U Saboru će sjediti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

HDZ je nakon izbora koi su se održali 17. travnja skupio 78 potpisa dogovorom s 12 zastupnika DP-a, četvoricom zastupnika nacionalnih manjina i Vesnom Vučemilović.

Prva sjednica novog saziva održat će se u zgradi Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka koja bi uskoro trebala krenuti u temeljitu obnovu. Očekuje se da će se tijekom ljetne stanke Sabor preseliti u vojarnu na Črnomercu.

Unatoč najavama da bi se to moglo dogoditi još ovaj tjedan, za sada se ne može precizirati kada će Andrej Plenković Saboru predstaviti svoju treću vladu.

Plenković je rekao da bi, "teoretski“, glasanje o povjerenju novoj Vladi  moglo biti već u petak, ali da prije toga treba donijeti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Čak 35 novih saborskih zastupnika dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje

Umjesto 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatskom saboru danas će doći njihove zamjene. "Originali" su ili podnijeli ostavku ili stavili mandat u mirovanje.

Ostavke na zastupničke dužnosti dala su tri europarlamentarca, Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić, koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Bruxellesu.

Funkciju nespojivu sa zastupničkom obnaša 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, kazao je za Hinu predsjednik MIP-a Robert Jankovics. Osim toga, 14 izabranih zastupnika također obnaša sa saborskim mandatom nespojive dužnosti župana i zamjenika župana te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet).

Tu su još i dva tehnička državna tajnika, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

HDZ-ov Josip Ostrogović također obnaša sa saborskim mandatom nespojivu dužnost u Upravi ACI-ja.

Iz osobnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra. Za Radića se prema posljednjim navodima očekuje da će postati ministar demografije.

Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga, ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, no kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti, može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.

Izbor Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Nakon izbora predsjednika, Sabor mora izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika.

MIP podnosi i izvješće o zastupnicima koji su dali ostavke na zastupničku dužnost ili stavili mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivu sa zastupničkom dužnošću, kao što je primjerice dužnost ministra ili državnog tajnika, župana i slično, te imenima osoba koje će ih mijenjati u saborskim klupama.

O tome, prema Poslovniku, moraju obavijestiti predsjednika Sabora 24 sata prije početka prve sjednice na kojoj, umjesto zastupnika koji su dali ostavku ili stavili mandat u mirovanje, sudjeluju njihovi zamjenici.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve je spremno za konstituirajuću sjednicu: Njih 50 prvi put će sjesti u saborske klupe

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo