EURO 2024. / Dalić objavio popis igrača: 'Modriću ne odgovara status u Realu, a Perišić će biti pravi'

Tijek pressice na kojoj je hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio popis za EURO pratili ste uživo na portalu Net.hr

20.5.2024.
11:06
VOYO logo

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je u ponedjeljak u zagrebačkom pubu Pivana popis kandidata za predstojeće Europsko prvenstvo 2024. koje će se od 14. lipnja do 14. srpnja održati u Njemačkoj. Dalić je objavio popis sa 26 imena. U skladu s pravilima natjecanja, sve reprezentacije do 7. lipnja moraju UEFA-i dostaviti popis od najmanje 23, a najviše 26 igrača.

Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Image
POTPUNA SATNICA /

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Okupljanje reprezentacije je 26. svibnja, nakon čega slijedi odlazak u Rijeku gdje će "Vatreni" trenirati do 3. lipnja kada ih na Rujevici očekuje pripremna utakmica protiv Sjeverne Makedonije.Također, 5.lipnja Vatreni putuju u Vatikan gdje će ih primiti Papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija ostaje u Rijeci do 7. lipnja kada putuje u Portugal, gdje će dan kasnije u Lisabonu igrati posljednju pripremnu utakmicu uoči EP-a protiv Portugala.
Vlasnici srebra i bronce s posljednja dva World Cupa, 9. lipnja dolaze u svoju bazu u njemački gradić Neuruppin, a dan kasnije, 10. lipnja u 18 sati, održat će i otvoreni trening za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će na EP-u igrati u skupini B, prvu utakmicu Dalićevi odabranici imat će 15. lipnja u Berlinu protiv Španjolske. Četiri dana kasnije slijedi ogled protiv Albanije u Hamburgu, a 24. lipnja je u zadnjem kolu u Leipzigu susret protiv Italije.

Plasman u osminu finala izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake od šest skupina, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe. "Vatreni" su na posljednjem EURO-u ispali u osmini finala od Španjolske sa 3-5 nakon produžetaka. U dosadašnjih šest nastupa na europskim smotrama hrvatska reprezentacija je dva puta ispadala u četvrtfinalu (2008, 1996), dva puta u osmini finala (2020, 2016), a dva puta nije prošla skupinu (2012, 2004).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na prvo okupljanje će doći 12 igrača, a očekujemo da ćemo 3. lipnja biti svi. Zadnji dolaze Modrić, Brozović i Pašalić. Želimo da se nitko ne ozlijedio u ovih tjedan dana, da dođu svi zdravi. Svjesni smo velikih očekivanja, ali imao još puno reprezentacija koje imaju realne šanse za veliki rezultat. Imamo najtežu skupina koja je mogla biti, bit će jako teško. Nema pritiska, pokušat ćemo napraviti najviše što možemo. Svjesni smo da nikada nećemo imati veću podršku nego u Njemačkoj, znamo da naši navijači očekuju velike stvari. Ponavljam nema pritiska, želim da naši igrači uživaju," kazao je izbornik na predstavljanju popisa.

Dalić je otkrio kakvo je stanje s jednom od ključnih igrača Ivanom Perišićem, ali i Nikolom Vlašićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U stalnom smo kontaktu s Perišićem, radi po planu. On je pravi primjer sportaša koji ne odustaje. Nadam se da će biti u dobroj formi. Nećemo forsirati, veliki je dobitak da se on vrati u reprezentaciju. Koristit ćemo ga u ove dvije prijateljske utakmice, vidjet ćemo koliko," kazao je Dalić nastavivši: "Što se tiče Vlašića njegovo stanje je puno bolje nego u početku. Priključit će 27. svibnja, a ako prvog lipnja neće biti spreman vratit će se kući, a mi ćemo zvati nekoga sa pretpoziva."

'Uvijek prisutan optimizam'

Osvrnuo se i na stanje Ante Budimira koji je prije mjesec dana slomio tri rebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vratio se u puni trening, jučer igrao 15 minuta. Šteta da se ozlijedio kada je bio u naponu snage, zabio je 15 golova i mogao je biti prvi strijelac španjolske lige. Vjerujem da ćemo ga vratiti u optimalnu formu i da će u reprezentaciji biti pravi."

Otkrio je i zašto je na popisu vratar Rijeke Nediljko Labrović, dok je Dominik Kotarski, čuvare mreže PAOK-a na pretpozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Labrović je dobro je branio cijelu sezonu, a Kotarski je budućnost," pojasnio je.

Novinari je zanimalo u kakvom je stanju Luka Modrić koji ove sezone ima nešto manju minutažu u "Kraljevskom klubu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemu to ne odgovara, on mora biti na terenu svaku utakmicu. I ovako je pravi, a može biti još bolji. Jedva čeka zaigrati za reprezentaciju," naglasio je Dalić.

Izbornik hrvatske vrste je istaknuo kako je kod njega uvijek prisutan optimizam, ali i dodao kako ne smije biti pritiska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod mene je uvijek prisutan optimizam, vjerujem da ćemo se kroz ovih desetak dana svi bolje posložiti. Nažalost, opet nismo svi zajedno. To je jedan problem. Tek od 3. lipnja ćemo svi biti zajedno. Kada god smo imali vremena dobro smo se složili. Naš cilj je uvijek plasman na veliko natjecanje, a sve ostalo je plus. Mi smo visoko podigli ljestvicu, osvojili smo tri medalje na zadnja tri natjecanja. To nije normalno. Hrvatska je uvijek pokazala da je najbolja kada je najteže. Pokušat ćemo ne razočarati," poručio je.

Popis za EURO:

Golmani: Livaković, Ivušić, Labrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana: Stanišić, Juranović, Erlić, Šutalo, Vida, Pongračić, Gvardiol, Sosa

Vezni red: Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Mario Pašalić, Ivanušec, Luka Sučić, Baturina, Vlašić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad: Kramarić, Petković, Budimir, Perišić, Pjaca, Marco Pašalić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo