BOLJE IZBJEGAVATI / Ne jedite rajčicu ako pijete ove lijekove! Može smanjiti učinak i pogoršati simptome

Image
Foto: Shutterstock

Iako zdrave, rajčice povećavaju rizik od razvoja čira na želucu te negativno djeluju na pacijente koji ga već imaju

20.5.2024.
10:42
Shutterstock
VOYO logo

Rajčica je općenito zdrava te je neizostavan dio većine obroka i salata. Ipak, postoje neki slučajevi u kojima je najbolje da je izbjegavate, osobito ako imate čir na želucu, piše Health Digest.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), jedna sirova crvena rajčica srednje veličine sadrži 12,3 miligrama kalcija, 13,5 miligrama magnezija, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalija. Dok mnoge namirnice gube dio svoje nutritivne vrijednosti kuhanjem, rajčice zadržavaju svoje vitamine i minerale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRIK ZA 5 /

'Ako rajčice držite u hladnjaku, činite veliku grešku': Evo kako ih je najbolje čuvati!

Image
TRIK ZA 5 /

'Ako rajčice držite u hladnjaku, činite veliku grešku': Evo kako ih je najbolje čuvati!

Američki Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti (NIDDK) izvijestio je da otprilike jedan posto do šest posto Amerikanaca pati od čira na želucu ili peptičkog ulkusa.

Čir je ranica koja se razvije unutar sluznice želuca, a najčešći krivac za to je korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova ili bakterijska infekcija H. pylori. U rizičnoj skupini su ljudi koji puše i starije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Rajčice pogoršavaju simptome čira

Za neke pojedince, čir na želucu može doći s neugodnim gastrointestinalnim simptomima, a određena hrana, poput rajčica, može ih samo pogoršati. Iako neki ljudi nemaju simptome, osobe s čirom na želucu mogu osjetiti bol u trbuhu, nadutost, mučninu, podrigivanje ili osjećaj pretjerane sitosti nakon jela.

Medical News Today izvijestio je da nakupljanje kiseline u gastrointestinalnom traktu pridonosi razvoju peptičkih ulkusa. Hrana s visokom koncentracijom kiseline dodatno pridonosi nakupljanju kiseline, a rajčice su jedna od takvih namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumiranje rajčica može prvenstveno povećati rizik od razvoja čira na želucu, ali također može negativno djelovati na one koji ga već imaju.

Određeni lijekovi na recept, kao što su inhibitori protonske pumpe ili H2 blokatori, mogu se koristiti za ubrzavanje zacjeljivanja i smanjenje proizvodnje želučane kiseline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, stručnjaci tvrde da proizvodi od rajčice mogu neutralizirati učinke ovih lijekova i umjesto toga potaknuti simptome slične žgaravici. Limun, grejp i naranča također spadaju u kategoriju vrlo kiselog voća koje biste trebali izbjegavati.

POGLEDAJTE VIDEO: RTL Danas u berbi rajčica s malim proizvođačima: Nakon kiše i nevremena, stigla im slamka spasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo