Ako se pitate zašto se svaki put porežete kada radite s nožem, odgovor je da vjerojatno držite nož pogrešno. Svatko ima neku svoju metodu, a većina ispruži kažiprst preko drške i njime pritišće oštricu. Ova pozicija stavlja pritisak na ruku, zapešće, laktove, pa čak i ramena.
Američka chef instruktorica Sue Gonsalves otkrila je kako se pravilno drži nož i reže poput profesionalca. U razgovoru za Good Food, rekla je da prije početka rezanja trebate dobro postaviti stopala. "Mnogi ljudi režu tako da stanu sa strane radne površine, a zapravo treba stati ravno prema njoj, na udaljenosti od pet centimetara od daske za rezanje", objasnila je stručnjakinja.
Velika većina griješi
Ona kaže da šokantnih 90 posto amaterskih kuhara drži nož pogrešno, a treba ovako: stisnite oštricu između palca i kažiprsta, dok preostala tri prsta opušteno obuhvaćaju dršku. Ovaj način daje vam više kontrole. Dakle, nož trebate držati prvenstveno palcem i kažiprstom.
Dok režete, pazite da vrh oštrice uvijek bude na dasci, a pomičite gore-dolje tijelo noža dok rukom nježno gurate nož prema naprijed. Ako vam se ploča za rezanje skliže po stolu, ispod nje stavite vlažnu maramicu koja će je fiksirati.