ZNANOST SE NE PITA / Uživate u ispijanju ledenog piva? Znanstvenici otkrili zašto tada ima bolji okus

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjaci poručuju da štedite vodu i da pijete ledeno pivo

2.5.2024.
19:47
Shutterstock
VOYO logo

Pola litre piva zapravo ima bolji okus kada se poslužuje ledeno u smrznutoj krigli, prema studiji nedavno objavljenoj u znanstvenom časopisu Matter.

Istraživači s Kineske akademije znanosti otkrili su da alkoholna pića imaju više-manje okus "etanola" na različitim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim tvrdi da temperatura tekućine mijenja način na koji se formiraju voda i etanol (ili alkohol) - stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnoj razini, što zauzvrat utječe na okus pića. U niskim koncentracijama, alkohol formira više struktura u obliku piramide oko molekula vode. Pri većim koncentracijama alkohol se počinje lančano slagati. Točnije, došlo je do primjetnog povećanja lančanih struktura u pićima s 5 posto do 11 posto alkohola kada su poslužena na 5 Celzijeva stupnja — poput piva.

Obično svijetla piva imaju između 4 i 5 posto alkohola, dok obična piva imaju između 5 i 6 posto. U međuvremenu, craft piva mogu varirati i obično sadrže od oko 6 do 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Zašto je pivo bolje piti hladno

"Na niskim temperaturama, tetraedarski (u obliku piramide) klasteri dolaze do niske koncentracije. Zato pijemo hladno pivo", rekao je glavni autor i znanstvenik Lei Jiang.

Nažalost, za one koji žele prvo popiti neko alkoholno piće, a zatim pivo, redoslijed konzumiranja različitih alkohola ne sprječava mamurluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA SOČNOST /

Znate li koje vino treba dodati kojim jelima? Ovo su pravila za upotrebu kod kuhanja

Image
ZA SOČNOST /

Znate li koje vino treba dodati kojim jelima? Ovo su pravila za upotrebu kod kuhanja

"Jedno alkoholno piće je dovoljno da izazove mamurluk kod nekih ljudi, dok drugi mogu popiti puno i u potpunosti izbjeći mamurluk", rekla je Sandra Arevalo, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku koja nije bila povezana sa studijom.

Općenito, stručnjaci se slažu da je intenzitet mamurluka više određen količinom alkohola koji se pije i brzinom kojom se konzumira. Koliko god ledeno pivo bilo dobrog okusa, alkohol može uzrokovati dehidraciju, loš san, glavobolje, lupanje srca, želučane probleme, mučninu i povraćanje, kao i upale jetre, gušterače, mozga, gastrointestinalnog trakta i drugih organa kako se tijelo bori izbaciti toksine i povratiti hranjive tvari, piše New York Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Polovica maloljetnika u Hrvatskoj prvu čašu alkohola popije do 13. godine: 'Vrijeme je da se uhvatimo u koštac s time'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo