Pola litre piva zapravo ima bolji okus kada se poslužuje ledeno u smrznutoj krigli, prema studiji nedavno objavljenoj u znanstvenom časopisu Matter.
Istraživači s Kineske akademije znanosti otkrili su da alkoholna pića imaju više-manje okus "etanola" na različitim temperaturama.
Tim tvrdi da temperatura tekućine mijenja način na koji se formiraju voda i etanol (ili alkohol) - stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnoj razini, što zauzvrat utječe na okus pića. U niskim koncentracijama, alkohol formira više struktura u obliku piramide oko molekula vode. Pri većim koncentracijama alkohol se počinje lančano slagati. Točnije, došlo je do primjetnog povećanja lančanih struktura u pićima s 5 posto do 11 posto alkohola kada su poslužena na 5 Celzijeva stupnja — poput piva.
Obično svijetla piva imaju između 4 i 5 posto alkohola, dok obična piva imaju između 5 i 6 posto. U međuvremenu, craft piva mogu varirati i obično sadrže od oko 6 do 10 posto.
Zašto je pivo bolje piti hladno
"Na niskim temperaturama, tetraedarski (u obliku piramide) klasteri dolaze do niske koncentracije. Zato pijemo hladno pivo", rekao je glavni autor i znanstvenik Lei Jiang.
Nažalost, za one koji žele prvo popiti neko alkoholno piće, a zatim pivo, redoslijed konzumiranja različitih alkohola ne sprječava mamurluk.
"Jedno alkoholno piće je dovoljno da izazove mamurluk kod nekih ljudi, dok drugi mogu popiti puno i u potpunosti izbjeći mamurluk", rekla je Sandra Arevalo, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku koja nije bila povezana sa studijom.
Općenito, stručnjaci se slažu da je intenzitet mamurluka više određen količinom alkohola koji se pije i brzinom kojom se konzumira. Koliko god ledeno pivo bilo dobrog okusa, alkohol može uzrokovati dehidraciju, loš san, glavobolje, lupanje srca, želučane probleme, mučninu i povraćanje, kao i upale jetre, gušterače, mozga, gastrointestinalnog trakta i drugih organa kako se tijelo bori izbaciti toksine i povratiti hranjive tvari, piše New York Post.
POGLEDAJTE VIDEO: Polovica maloljetnika u Hrvatskoj prvu čašu alkohola popije do 13. godine: 'Vrijeme je da se uhvatimo u koštac s time'