VAŽNA PRAVILA /

Nema rok trajanja, ali može se kristalizirati: Pčelar otkrio kako da med traje vječno

Image
Foto: Shutterstock

Svaki med sklon je kristalizaciji, ali to se lako može spriječiti pametnim tehnikama skladištenja

17.4.2024.
10:05
Shutterstock
VOYO logo

Med je vrlo zdrava i mnogima omiljena namirnica. No, teško ga je održati svilenkasto glatkim bez odgovarajućeg skladištenja. Pčelar Dawn Combs za Express je otkrio kako da spriječite njegovu kristalizaciju i gdje ga je najbolje čuvati.

Dawn je rekao da ključ za produljenje roka trajanja meda leži u razumijevanju vrste meda koju imate, budući da različite sorte uspijevaju u različitim uvjetima. Svaki med sklon je kristalizaciji, ali to se lako može spriječiti nekim pametnim tehnikama skladištenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE TRAJE ZAUVIJEK /

Tri znaka da je med pokvaren: Ako uočite ovo, nemojte ga jesti

Image
NE TRAJE ZAUVIJEK /

Tri znaka da je med pokvaren: Ako uočite ovo, nemojte ga jesti

Za sirovi med izravno iz košnice, Dawn predlaže da ga držite na dosljednom temperaturnom rasponu od 18 °C do 24 °C, idealno u ormariću blizu štednjaka ili pećnice kako biste kreirali toplo i mračno okruženje pčelinje košnice i tako spriječili kristalizaciju.

"Većina preporučuje hladno skladište jer se boje da će med inače malo potamniti. To je dobar izbor, ali imajte na umu da će se kristalizacija dogoditi brže u ovakvim situacijama", upozorio je pčelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasterizirani med prolazi tretman na visokoj temperaturi kako bi se uklonili kvasci otporni na šećer i produžio rok trajanja. Slično kao i sirove vrste, treba ga čuvati na toplom, tamnom mjestu kako bi se spriječila kristalizacija.

Image
Foto: Shutterstock

Svaki med sklon je kristalizaciji, ali to se lako može spriječiti nekim pametnim tehnikama skladištenja.

Kristalizacija nije znak lošeg meda

Međutim, ako je prekasno i vaš med je već stvorio kristale, to nije znak da ga bacite. Suprotno uvriježenom mišljenju, kristalizacija nije znak lošeg ili pokvarenog meda. Gušće vrste meda napravljene su isključivo od meda i već je bio kristaliziran.

Iz tog razloga, metode skladištenja su potpuno različite. Bez obzira na to gdje odaberete pohraniti med, jedan faktor o kojem se ne može pregovarati je vrsta spremnika koji se koristi.

Dawn je savjetovao da se med uvijek čuva u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi kako bi se zaštitio od viška vlage. Ovo je ključno budući da šećeri koji vole vodu u medu mogu lako apsorbirati vlagu iz zraka kada se čuvaju u plastičnim posudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stakleni poklopci posebno su ključni za produljenje roka trajanja meda do maksimuma kako bi se zaustavili neželjeni kvasci koji bi mogli utjecati na okus i konzistenciju.

Američki pčelar i pisac Frank Mortimer složio se s Dawnom da su staklenke sa zatvorenim poklopcima najbolji izbor za održavanje meda svježim godinama. Tvrdi da pridržavanje ovih savjeta o skladištenju medu može dati "gotovo neodređen rok trajanja" i da on potencijalno može trajati "desetljećima ili dulje". Frank je otkrio da je med siguran za jelo, čak i kada je kristaliziran, jer se "nikada ne kvari".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Novi uređaji za magnetsku rezonancu u Klaićevoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo