ZA SLATKOLJUPCE /

Ovaj čokoladni mousse je pravo savršenstvo: Pravi se od samo pet sastojaka

Image

Maslinovo ulje ne samo da daje svoj rezonantan okus mousseu, ono stvara njegovu glatku, mekanu teksturu

13.4.2024.
15:03
VOYO logo

Glatki, blagi čokoladni mousse savršenje izbor za zasladiti se, međutim, treba ga pravilno napraviti. Ako tražite čokoladni mousse koji je bogat i kremast, onda bi lagani čokoladni mousse s maslinovim uljem, iz knjige Nigelle Lawson, mogao biti idealan recept za vas.

Nigella je o receptu rekla: "Maslinovo ulje ne samo da daje svoj rezonantan okus mousseu, ono stvara njegovu glatku, mekanu teksturu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PROFIMEDIA

Čokoladni mousse

Recept za čokoladni mousse

Jedna je obožavateljica istaknula: "Napravila sam ovo danas kao probu prije večere koju ću prirediti u petak. Stvarno sam zadovoljna kako je ispalo!"
Sastojci:

  • 150 grama tamne čokolade sa 70% kakaovca (grubo nasjeckane)
  • 100 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • četiri velika jaja sobne temperature (odvojena)
  • prstohvat soli
  • 50 grama šećera

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu iznad posude s kipućom vodom. Posuda ne smije dodirivati vodu. Čokoladu treba maknuti s vatre neposredno prije nego što se potpuno otopi. Nakon što se otopi, ostavite da se ohladi deset minuta prije nego što umiješate ulje. Zatim ostavite sa strane. U zdjeli bez masnoće umutite bjelanjke i sol dok jaja ne postanu čvrsta. Stavite na stranu.

U drugoj zdjeli miksajte žumanjke, šećer i četvrtinu žličice soli dok ne postanu blijedi, gusti i udvostručeni.

Polako ulijevajte čokoladnu smjesu u žumanjke i poklopite. Zatim dodajte trećinu tučenih bjelanjaka i snažno miješajte dok smjesa ne posvijetli. Sada nježno umiješajte drugu trećinu bjelanjaka prije nego što lagano umiješajte posljednju trećinu. Ako na dnu posude za bjelanjke ima tekućine, ostavite je.

Mousse ulijte u zdjelice. Stavite ih u hladnjak na 20 minuta za mekanu teksturu prije jela. Možete ih i staviti u hladnjak na točno sat vremena, a zatim ih izvaditi na sobnu temperaturu 40 minuta prije jela ako više volite čvršću teksturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOJI STE VI TIM? /

Gdje čuvati čokoladu? Stručnjaci otkrili je li bolje u hladnjaku ili u ormariću

Image
KOJI STE VI TIM? /

Gdje čuvati čokoladu? Stručnjaci otkrili je li bolje u hladnjaku ili u ormariću

Budući da ovaj recept sadrži sirova ili lagano kuhana jaja, nije prikladan za osobe sa slabim imunološkim sustavom poput mlađe djece, starijih osoba ili trudnica.

POGLEDAJTE VIDEO: Riža, med i čaj na policama bez roka trajanja. Hoćemo li slijediti primjer Nijemaca? 'Bilo i dobro da se ipak ograniči'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo