Mrkva s tamnim mrljama možda ne izgleda svježe, zbog čega su mnogi u dilemi trebaju li je baciti ili samo odstraniti mrlje. Bacanje hrane je posljednjih godina uzelo maha.
Mrkva sadrži beta karoten koji nije topiv u mastima, a da biste od njega u potpunosti imali koristi, savjetuje se da konzumirate mrkvu s nekoliko kapi jestivog ulja ili malo maslaca. Ali, ako mrkvu skladištite nepravilno, na njoj se mogu pojaviti tamne mrlje.
Zašto se pojavljuju tamne mrlje na mrkvi?
Tamne mrlje na mrkvi obično su uzrokovane gljivičnom bolešću. Prema Austrijskoj agenciji za zdravlje i sigurnost hrane (AGES), ova stanja se nazivaju crna trulež korijena ili crna trulež mrkve. Za tamne mrlje je odgovorna "Thielaviopsis basicola". U trgovinama često možete vidjeti mrkvu zapakiranu u plastici, što potiče rast gljivica.
Najbolje je da neoštećenu i neopranu mrkvu čuvate u frižideru. Ali, u nekim slučajevima možete nožem ukloniti tamne mrlje s mrkve ako su se pojavile prije samo nekoliko dana. Ako su dulje bile u frižideru i imaju pojačane mrlje zbog gljivične bolesti, bacite mrkvu, točnije, od nje možete napraviti humus za biljke.
Kako spriječiti pojavu gljivica na mrkvi?
Čuvajte mrkvu dalje od svjetlosti na temperaturi u hladnjaku. Optimalna temperatura skladištenja treba biti ispod pet stupnjeva Celzijusa.
Izvadite mrkvu iz plastične ambalaže. Poželjno je da kupujete mrkvu bez plastične ambalaže, piše We go wild.
POGLEDAJTE VIDEO: Pitate se kako razlikovati vrgoračke jagode od uvoznih? Proizvođači podijelili jednostavan trik: 'Bolje na svijetu nema'