OPASNO PO ZDRAVLJE /

Stručnjakinja upozorava: 'Ni slučajno nemojte jesti ovakav krumpir'

Image
Foto: Shutterstock

Stoji li krumpir predugo na sobnoj temperaturi, postoji mogućnost razvoja bakterije Clostridium botulinum

24.4.2024.
21:45
Shutterstock
VOYO logo

Krumpir je jedna od namirnica koju često koristimo u svojoj kuhinji, a stručnjakinja je otkrila na što moramo pripaziti prilikom njegove konzumacije.

"Ako krumpir stoji na sobnoj temperaturi, postane tamniji, zelenkasto-plave boje. Nemojte ga jesti ni slučajno, jer postoji mogućnost razvoja bakterije Clostridium botulinum. Jedino kako se treba skladištiti je tako da se na njega stavi poklopac pa u frižider", rekla je inženjerka biotehnologije, Marija Rakić Ljubomirović za Youtube kanal RTS ordinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI ANT-AGE TREND /

Uklanja li sirovi krumpir podočnjake? 'Iz ovih razloga može doći do infekcije'

Image
NOVI ANT-AGE TREND /

Uklanja li sirovi krumpir podočnjake? 'Iz ovih razloga može doći do infekcije'

S obzirom na ubrzani način života, većina ljudi se odlučuje na podgrijavanje krumpira. Međutim, znate li koji je najzdraviji način za to? Evo nekih metoda:

  • Podgrijavanje u pećnici

Ponovno zagrijavanje kuhanog krumpira u pećnici, pomaže da se krumpir ne osuši, piše Yahoo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte pećnicu na 175°C i izvadite krumpire iz hladnjaka da postignu sobnu temperaturu. Krumpir potom stavite na lim za pečenje ili izravno na rešetku pećnice. Tkao ćete postići hrskavu kožicu. Pecite ga 15 do 20 minuta ili dok se krumpir potpuno ne zagrije.

Image
Foto: Shuttestock
  • Podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici

Podgrijavanje krumpira u mikrovalnoj je možda najbrži način, ali ako niste pažljivi, krumpir se može osušiti.

Kako biste to spriječili, prerežite krumpir na pola te ga stavite u mikrovalnu pećnicu. Svaku polovicu pokrijte vlažnim papirnatim ručnikom i podgrijavate ga otprilike dvije do tri minute.

Image
Foto: Shuttestock
  • Podgrijavanje na indukcijskoj ploči

Indukcijska ploča je brza metoda za podgrijavanje ostataka krumpira za rani jutarnji obrok ili užinu vikendom. Dodajte malo maslinovog ulja u tavu na srednje niskoj temperaturi. Krumpir prerežite na pola i pokrijte ih poklopcem pa kuhajte tri do četiri minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se zagrije, maknite poklopac i okrećite krumpire grijući krumpir sa svih strana, sve dok kožica krumpira ne postane hrskava.

Image
Foto: Screenshot/YouTube
  • Pogrijavanje krumpira na roštilju

Odlučili ste baciti koji hamburger na roštilj? Samo naprijed. Slobodno dodajte i ostatke krumpira. Zamotajte ih u foliju i stavite na roštilj. Zagrijte na oko deset do petnaest minuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shuttestock
  • Podgrijavanje u fritezi na vrući zrak

Dodajte svoj krumpir u fritezu za savršeno hrskavo jelo u samo tri ili četiri minute. Ovisno o veličini vaše friteze. Možda ćete morati izrezati krumpir na manje komade kako biste postigli željenu razinu hrskavosti.

Nepravilno podgrijavanje vas dovodi u opasnost od bolesti koje se prenose hranom.

Image

Također, za dijabetičare se preporučuje da se okrenu slatkom krumpiru koji se smatra zdravim povrćem te ima niži glikemijski indeks od običnog krumpira.

Dobar su izvor vlakana i beta-karotena, pigmenta koji se nalazi u narančastom i žutom voću i povrću koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A važan je za zdravlje očiju i kože te podršku imunološkom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Djeca kuhala Zadranima: Od malih nogu treba jesti zdravo. Hrana nije samo užitak nego ulaganje

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo