NAPAD U SRBIJI / Kao u režiji Hitchcocka: Vrane 'iskljucale' djevojku, ona vrišteći pala. Širi se snimka

Image
Foto: Nish Nocu/Instagram

Prema pisanju srpskih medija, ovo nije prvi napad vrana u Srbiji ove godine. Slična je sudbina zadesila i starijeg gospodina dok je prelazio pješački prijelaz, a nasreću čini se da nitko nije ozbiljnije ozlijeđen

21.5.2024.
9:56
Nish Nocu/Instagram
VOYO logo

Najmanje dvije vrane napale su djevojku u Ulici Blagoja Parovića u Nišu u susjednoj Srbiji. Nesretna djevojka je počela vrištati, a u pokušaju da se obrani mahala je papirom koji je imala kod sebe. Stručnjaci upozoravaju da je upravo to nešto što nikada ne trebate raditi jer tako vrane postaju još opasnije.

Dok je bježala od ptica, pala je u žbunje, a njezin bliski susret s ovim pticama osvanuo je na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Telegrafa, ovo nije prvi napad vrana u Srbiji ove godine. Slična je sudbina zadesila i starijeg gospodina dok je prelazio pješački prijelaz, a nasreću čini se da nitko nije ozbiljnije ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu ozbiljnije ozlijediti čovjeka

Ipak, ove ptice u ekstremnim slučajevima svojim kandžama i kljunom mgu ozlijediti čovjeka. A nije neobično da se u ovo doba godine javlja sve više zabrinutih građana zbog bliskog susreta s tim pticama. Vrijeme je u kojem vrane počinju s graktanjem pod krošnjama i niskim letom, plašeći tako prolaznike.

I u Zagrebu je posljednjim dana sve više dojava o napadima vrana. Svibanj i lipanj su mjeseci kada one postaju agresivnije zbog zaštite ptića. Svatko tko im se učini kao prijetnja, postaje žrtvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom zime su se uklanjala njihova gnijezda kako bi se spriječili ovakvi napadi, ali to nije bilo dovoljno.

Jedna nam je Zagrepčanka ispričala da je vidjela sugrađanina kako im baca kruh zbog čega su vrane nastavile dolaziti u jatima. Ove ptice jako dobro pamte pa se i u takvom ponašanju vidi razlog njihova nasilja koje može imati ozbiljne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PUN MI JE KUFER' /

Serija napada vrana na zagrebačkoj Knežiji: 'Skoro me auto pokupio...'

Image
'PUN MI JE KUFER' /

Serija napada vrana na zagrebačkoj Knežiji: 'Skoro me auto pokupio...'

Što napraviti ako vas napadne vrana?

"Vrane mogu uštipnuti žešće i jače, ali najviše ozljeda se događa kod ljudi u poznim godinama koji ih se prestraše i spotaknu se", objasnio je za RTL Danas ranije predsjednik udruge Ornitološki laboratorij Manuel Jacmenović.

Točan broj napada u Zagrebu nije poznat, ali primijećeno je da ih se najviše odvilo na području Knežije. Procjenjuje se da u Zagrebu trenutačno obitava 800-tinjak parova sivih vrana, a za ove nedavne napade kriv je jedan par vrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ornitologinja Iva Šoštarić podijelila je savjet kako reagirati u slučaju napada. "Mahnete rukama ispred glave, isto ako gledate prema životinji, ne usuđuju se napadati sprijeda", kaže stručnjakinja, dodajući da ne treba spašavati mladunca ako ga vide negdje na tlu, jer njegovi roditelji znaju gdje su.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrane napadaju Zagrepčane. Postavljene i table s upozorenjem

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike