“Izbor hrane u velikoj mjeri doprinosi ovom stanju. Konzumiranje zdrave hrane je ključ za očuvanje našeg dugoročnog zdravlja. Izbor hrane može imati daleko veći utjecaj nego što to mislimo i ne radi se samo o održavanju zdrave težine. Začepljene arterije mogu dovesti do puno zdravstvenih problema i ne treba ovaj problem olako uzimati”, ističe Tommy Michel, obiteljski liječnik u Americi, koji se ujedno bavi i holističkim pristupom medicini.
![shutterstock_1137479783.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8a8557ec-a882-11ed-ad96-fa4aeb8ac466/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
![shutterstock_637880530.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8a8d768e-a882-11ed-9751-fa4aeb8ac466/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Ateroskloroza može biti jako opasna, ali s druge strane može se i relativno lako spriječiti.
![shutterstock_2031916343.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/cd7af7f6-a881-11ed-8d4b-fa4aeb8ac466/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Liječnik Michel za portal “Eat This” ističe da su začepljene arterije “tihi ubojica” i da nerijetko nema jasnih znakova, sve dok se ne dogode veliki zdravstveni problemi poput srčane insuficijencije, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti…
![shutterstock_1254693310.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3a8752a4-a882-11ed-a1b0-26b2b781a07b/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
“Ako se otkriju dovoljno rano, vježbanje i promjene u načinu života mogu vam pomoći da smanjite rizik prije nego što dođe do značajne štete. Ograničavanje i izbjegavanje određenih namirnica može da vam pomoći da smanjite rizik od ateroskleroze, te da držite kolesterol pod kontrolom”, dodaje ovaj liječnik.
![shutterstock_1737877967.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8a848d4e-a882-11ed-998c-fa4aeb8ac466/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
On je naveo i pet namirnica koje su najopasnije za razvoj ovog stanja, naravno kada su prečesto i u prevelikim količinama na našem meniju. Ako je njihova konzumacija umjerena ili rijetka, to je u redu.
![panceta-i-slanina.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3dedf614-cad9-11ec-bc3d-6ee961d9c84a/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
1. Slanina: “Većina ljudi nije svjesna visokog nivoa soli i drugih konzervansa koji se nalaze u slanini, što ih dovodi do činjenice da je konzumiraju previše, daleko izvan preporučenog dnevnog unosa koji trenutno iznos oko 70 g crvenog mesa na dan”, kaže ovaj stručnjak.
![maslac.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2c2c23e2-d060-11ec-b45a-b69784bae631/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
2. Maslac: “Maslac je divan način da se aromatizira hrana, ali je ključ za njegovu konzumaciju umjerenost. Bez obzira koliko je ukusan, imajte na umu da visok nivo zasićenih masti u njemu može dovesti do začepljenja arterija i povišenog nivoa lošeg kolesterola”, napominje Michel. On savjetuje da kad god možete maslac zamijenite u nekim receptima veganskim zamjenama kao što je margarin od orašastih plodova ili sjemenki. Michel ističe i da ako se u receptu traži rastopljeni maslac možete ga zamijeniti pireom od banane ili jabuke.
![zobeni-keksi-s-cokoladom](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/171cbf70-9281-11eb-b496-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
3. Keksi: “Iako izgledaju malo i bezopasno, keksići su često jako kalorični. Sastojci u njima poput maslaca, soli i šećera čine ove poslastice namirnicom s visokim sadržajem zasićenih masti. Važno je zapamtiti da keks sam po sebi nije loš, baš kao i bilo šta drugo, ako se konzumira umjereno”, kaže doktor. Male promjene mogu napraviti razliku – izaberite keks od cijelog zrna žitarice, ili one napravljene bez brašna i šećera, zaslađene medom. To je i dalje slatka, fina užina, ali je mnogo bolja opcija za zdravlje.
![sir-mlijeko.jpg](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/bc861b4c-3bbd-11ec-9d84-56192db521b7/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
4. Punomasni sir i mlijeko: “Važno je da razumijete koliko mlijeka i sira trebate konzumirati svaki dan. Stručnjaci predlažu da ograničite unos na 2 porcije dnevno (oko 30 grama po porciji) i da kada god možete zamijenite ovo zdravijom varijantom, odnosno biljnim mlijekom”, ističe Michel i savjetuje da u prehranu uvrstimo i kozji sir, ali s manje mliječnih masti, te obrano mlijeko ili grčki jogurt, koji je bogat proteinima, a ima malo masti.
![Pržena hrana](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d8b6033a-1535-11ec-a3d2-ded60fff9c1f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
5. Pržena hrana: “Za prženu hranu je obično potrebno dva ili čak tri puta više ulja u odnosu na druge metode kuhanja. Jedan od sjajnih načina da uživate u hrani koja ima okus sličan prženoj, jest da je ispečete. To je laka i brza alternativa, a jednako je ukusna. Također, ako dodate hrani ukusne začine, imat ćete ukusnu hranu bez obzira kako ste je pripremili”, objašnjava Michel.
JE LI VRIJEDNO RIZIKA? / Kardiolog upozorio na pet namirnica koje začepljuju arterije: Mnogi se 'dave' u njima, a doslovno vas mogu ubiti
Brojna medicinska istraživanja dokazuju da postoje namirnice koje mogu začepiti vaše arterije, ukoliko ih stalno konzumirate u većim količinama. Začepljene arterije javljaju se kada se plak nakuplja na njima, te ograničava protok krvi u tkiva i vitalne organe u tijelu. Ovo stanje poznato je i kao ateroskleroza, a ljudi često žive s ovim stanjem i ne znaju da ga imaju, iako znatno narušava kvalitetu svakodnevice. Ateroskleroza može biti jako opasna, ali s druge strane može se i relativno lako spriječiti.