Možete li zamisliti uskrsni ručak bez mladoga luka? Ni mi. Koliko god ukusan bio i svakako blaži od onoga klasičnog, mladi se luk također osjeti iz usta, što nije odveć elegantno ako poslije idete u goste. Ipak, postoje mali trikovi koji će vam pomoći zamaskirati neugodan zadah od luka. Štos je u tome da neke namirnice neutraliziraju njegov opojan miris.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/9aad2a90-924b-11eb-af9f-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Jabuka
Pojedite jabuku poslije obilnog obroka s lukom. Bile svježe ili iscijeđene u sok, pomažu u osvježavanju daha.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/129bfa7e-92a9-11eb-8760-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Metvica
Žvačite svježe listove metvice. Studije su pokazale da menta također neutralizira dah nakon luka ili češnjaka. Osim toga, može potaknuti probavu i smiriti želudac, što nije loša opcija nakon blagdanskog prejedanja.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/5686aa28-926c-11eb-ad73-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
parsley on wooden board and on a table
Peršin
Peršin je od davnina poznat kao odlično sredstvo za neutraliziranje neugodnih mirisa iz usta. Istrgajte nekoliko listića i dobro ih sažvačite, tako da peršinova soka bude po cijeloj usnoj šupljini.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2af0de2c-9273-11eb-971a-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
bunch fresh radish with cut isolated on white background
Rotkvice
Rotkvice imaju antibakterijsko djelovanje i oduvijek su poznate kao odličan osvježivač daha. Budući da su već na blagdanskom stolu, šteta ih je ne grickati.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d37eb3f8-92b8-11eb-8e6a-0242ac120011/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Jabučni ocat
Jabučni ocat sadrži pektin, koji potiče rast dobrih bakterija. Pijenje jedne do dvije žlice jabučnog octa razrijeđenog u čaši vode prije jedenja luka pomoći će bržem ispiranju njihovih nusprodukata. Također pomaže i kod probave. Poslije jela možete popiti još blažu otopinu ili je grgljati u ustima 10 ili 15 sekundi.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/f79c633e-9272-11eb-a268-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Limun
Limun će vas spasiti od mirisa luka na prstima, ali i u ustima. Dovoljno je napraviti jaču limunadu bez šećera i promućkati je u ustima. U limunadu je dobro naribati i malo korice kako bi učinak bio još bolji.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2a98b4cc-9273-11eb-a3f0-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Cardamom spice in wooden spoon closeup
Kardamon
Kardamon je začin koji djeluje na sličan način kao i rotkvice. Zbog antibakterijskih svojstava odličan je za osvježavanje daha. Nakon obroka stavite nekoliko sjemenaka u usta i polako žvačite.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/7a28e2be-92b4-11eb-ae0c-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Zeleni čaj
Zeleni čaj je dobar eliminator lošeg zadaha. Pijuckajte ga s medom i problem bi trebao nestati.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/28c2d362-9273-11eb-892e-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Two bowls and spoon with seeds and mustard sauce on a dark rustic table. Mustard seed sauce.
Senf
Senf će neutralizirati miris luka ako u usta stavite jednu žličicu i prevrćete po ustima 60 sekundi. Ispljunite pa ponovite postupak, ali ovaj put senf progutajte. Na kraju isperite usta vodom.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/016bbbf6-92a7-11eb-a550-0242ac120012/original.gif)
Mlijeko
I mlijeko je poznato kao odličan neutralizator lošeg zadaha nakon jedenja luka. Trebalo bi ga pijuckati tijekom i nakon jela. Punomasno je bolje od mlijeka s manje masnoće.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/1694027a-927c-11eb-b0c1-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Eterična ulja
Često se dodaju u tekućine za ispiranje usta jer, osim što osvježavaju dah, imaju i antibakterijska svojstva. Možete napraviti vlastitu domaću vodu za ispiranje usta od eteričnih ulja i baznog ulja (bademovo ili maslinovo ulje). Najbolja eterična ulja s dokazanim prednostima za uklanjanje lošeg daha jesu: metvica, ružmarin te eukaliptus.