Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije. Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.
Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a10d351a-926e-11eb-a8f9-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Group of happy friends having nice food and drinks, enjoying the party and communication, Top view of Family gathering together at home for eating dinner.
Prevelike količine
Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama. "Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. "I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost".
Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno.