Juha od poriluka
Sastojci:
400 g poriluka 300 g krumpira 1 dl slatkog vrhnja 1,5 dl kiselog vrhnja sol i papar
Priprema:
Ogulite krumpir, narežite na kriške i stavite kuhati. Kad je krumpir skuhan, dodajte narezani poriluk i pustite da kuha 1 minutu. Prebacite u mikser i dobro izmiksajte. Ponovno vratite u lonac i stavite kuhati.
Popaprite, posolite i dodajte slatko vrhnje. Gotovu juhu ukrasite kiselim vrhnjem i posebno kuhanim porilukom.
Šnicle u umaku od kiselih krastavaca i vina Sastojci:
600 g krmenadli 5 kiselih krastavaca 3 veće glavice luka 5 češnja češnjaka 1 žličica mljevene crvene paprike kiselo vrhnje sol i papar dcl bijelog vina brašno
Priprema:
Meso istući batom, posoliti, popariti i natrljati polovicom usitnjenog češnjaka. Uvaljati u brašno, pa prepržiti na malo ulja s obje strane, tako da šnicle dobiju lijepu rumenu boju.
Izvaditi te na istoj masnoći prepržiti ostatak češnjaka, usitnjeni luk, sitno narezane krastavce, dodati deci bijelog vina, šnicle i po potrebi malo vode. Pustiti da se meso dinsta dok ne omekša, a umak zgusne.
Na kraju, dodati žlicu do dvije kiselog vrhnja. Poslužite vruće uz pire krumpir, svježu rajčicu ili kiseli kupus.
Makovnjača i orahnjača, kako volite
Sastojci:
1 kg brašna (ili ovisno koliko tijesto pokupi) 20 dag margarina 1/2 l mlijeka 10 dag šećera 1 kocka kvasca 5 jaja malo soli 80 dag oraha/maka
Priprema:
Zamijesite podatno mekano tijesto, stavite nadjev (orahe i mak treba preliti s vrućim mlijekom i pomiješati sa šećerom, pazite da smjesa ne bude prerijetka), pustite da se tijesto digne pa pecite 40 minuta u pećnici na temperaturi oko 200°C.