Svjetski priznati chef Jamie Oliver otkrio je kako domaća jela učiniti još ukusnijima s jednostavnim trikom koji ćete zajamčeno isprobati već danas. Ovaj kuhar objasnio je na koji se način možete riješiti žestine luka i učiniti ga mnogo blažim.
Pokazujući svoj trik na Instagramu, Oliver je napisao: "Uvijek isperem nasjeckani luk prije kuhanja. Tako on postaje blaži, a vlaga od pranja dodaje mu posebnu slatkoću tijekom kuhanja."
S vodom odlazi sva gorčina
Oštar miris i gorak okus rezultat su sumpornih spojeva i tiosulfinata u luku. Ali on se pojavljuje tek nakon što izrežete luk. Dakle, kada to učinite, luk aktivira svoj obrambeni sustav temeljen na sumporu, koji odbija insekte i druge životinje kako ga ne bi pojele.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3443e18c-929a-11eb-9d6d-0242ac120011/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Ispiranjem sumpornih spojeva iz luka uklanjate veliki dio gorčine i on će vašim jelima dati samo finu aromu, bez žestine i neugodnih mirisa, prenosi Mirror.