Upute: Vratiti hobotnicu u prvobitni položaj (nakon što ste je izvrnuli) pa odstraniti oči i zube s krakova i oguliti vanjsku opnu. Zatim dobro oprati pod mlazom tekuće vode.
Staviti hobotnicu u lonac s vodom s glavnom prema dnu kako bi krakovi bili okrenuti prema površini. Vodu ne soliti, a kako hobotnica ne bi ostala žilava nakon kuhanja, u lonac dodati jedan pluteni čep, (ako se kuha svježa) dok zamrznuta nikad neće biti žilava.
Hobotnicu skuhati u vodi s listom lovora, jednom glavicom luka i 2-3 režnja češnjaka najmanje sat vremena. Znat ćete da je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju.
Hobotnicu izvaditi iz vode, pa ju pustiti da se ohladi. Kad je hladna, narezati ju na kockice i kolutiće. Uz ovako pripremljenu hobotnicu, može se dodati i dva kuhana krumpira i rajčica, pa začiniti maslinovim uljem, sitno rezanim češnjakom, lukom i octom po ukusu.
http://www.recepti.hr/recepti/jela/salata-od-hobotnice-2