'ALI JE PREVIŠE?' / Oporba podržava da se Plenkoviću i ministrima dignu plaće: 'Potplaćen je, a šefovi državnih firmi imaju po 5.000 eura'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Nikola Grmoja također nema ništa protiv da se plaće povećaju članovima Vlade, no prije tog poteza smatra da je potrebno formirati ured pri Poreznoj upravi za istraživanje nesrazmjera imovine i usvojiti Zakon o porijeklu imovine

22.5.2024.
14:04
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Oporbeni saborski zastupnici poručili su u srijedu da podržavaju ideju da se ministrima i premijeru Andreju Plenkoviću povećaju plaće jer smatraju da nije pravedno da službenici kojima su nadređeni imaju veće plaće od njih, a istovremeno manje odgovornosti na svojim funkcijama.

"Smatram da je premijer potplaćen. Premijer, koji ima toliko odgovornosti i radi za plaću nešto veću od 3.000 eura, postavlja čelne ljude državnih tvrtki koji imaju plaću po 5.000 eura, službene automobile i zlatne kartice, a on je odgovoran za sve njih. I ministri trebaju imati veće plaće", poručio je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček komentirajući novinarima u Saboru ideju da se premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima povećaju plaće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOMENTIRAO SURADNJU S DP-OM /

Plenković o Dreletu kao novom državnom tajniku: 'Ne znam ništa o tome, osim da smo skupa išli u školu'

Image
KOMENTIRAO SURADNJU S DP-OM /

Plenković o Dreletu kao novom državnom tajniku: 'Ne znam ništa o tome, osim da smo skupa išli u školu'

Benčić: Plaće ministara neproporcionalne u odnosu na druge plaće i na odgovornost  

Vlada je u prethodnom mandatu to i pokušala, no ipak je odustala. Sada je tu ideju ponovno otvorio novi HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, a Plenković, ocjenjujući je "zdravorazumskom", najavio da će je podržati i sasvim sigurno u idućem razdoblju ići u smjeru povećanja plaća i državnim dužnosnicima jer, kazao je, "nije normalno da, primjerice, ministri imaju tek dvadesetu ili tridesetu plaću po visini u svom ministarstvu".

Naime, trenutačno glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju veće plaće od ministara koji su im nadređeni, s obzirom na to što su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebice zadnjim zakonskim izmjenama prije nekoliko mjeseci, a državnim se dužnosnicima osnovica nije mijenjala od 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izračunu Jutarnjeg lista, plaće bi se ministrima i Plenkoviću mogle povećati i za 40 posto. Podršku oporbenih saborskih zastupnika imaju jer, kako je istaknuo Pavliček, zbog male plaće, a prevelike odgovornosti situacija je takva da se nitko kvalitetan iz privatnog sektora ne želi prihvatiti ministarske funkcije.

U ovim najavama Vlade trenutačno nije jasno hoće li se tako plaća povećavati sveobuhvatno svim državnim dužnosnicima, među kojima su i saborski zastupnici, no Pavliček poručuje kako bi u ovom trenutku prioritet trebao biti na izvršnoj vlasti. A istog je stava i zastupnica Možemo Sandra Benčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo čuli ništa o tome za zastupnike, isto se nisu mijenjali koeficijenti jako dugo, mislim da nije bilo dizanja plaća 14-15 godina, ali mislim da je sad prioritet riješiti plaće onih koji su u izvršnoj vlasti jer su one zaista preniske", rekla je. 

Plaće ministara i premijera neproporcionalne su u odnosu na druge plaće i odgovornost koju imaju, dodala je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: Dužnosničke plaće treba korigirati, ali 40 posto je previše

"Ja bih podržala da im se dignu plaće, a za koliko, o tom potom. No, važno je uz to donijeti i plan za dizanje plaća u cjelokupnom javnom sektoru naredne četiri godine", poručila je.

Mostov Nikola Grmoja također nema ništa protiv da se plaće povećaju članovima Vlade, no prije tog poteza smatra da je potrebno formirati ured pri Poreznoj upravi za istraživanje nesrazmjera imovine i usvojiti Zakon o porijeklu imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica jest da direktori državnih tvrtki imaju dva do tri puta veću plaću od premijera, a znamo kolika je odgovornost na njemu. No, kada riješimo ispitivanje porijekla imovine, onda se može dalje razgovarati. Tada ni građani neće imati ništa protiv toga da političari budu plaćeni za svoj rad", kazao je. 

Kada se govori o prioritetima rada nove Vlade, predsjednik SDP-a Peđa Grbin bi više volio "da se govori o nekim drugim stvarima koje su daleko važnije od teme dizanja dužnosničkih plaća". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volio bih da smo, na primjer, čuli na koji način misle ostvariti kako će se povećati mirovine ili plan po kojem bi plaće i u privatnom sektoru rasle na način kao što su rasle plaće u javnom sektoru, ali to nismo čuli. Čuli smo jedino prijedlog za povećanje dužnosničkih plaća, što je sigurno da ih je potrebno donekle korigirati", izjavio je Grbin, koji smatra da je 40 posto povećanja ipak previše. 

POGLEDAJTE VIDEO: Penava htio odgovarati na pitanja, no uplela se njegova glasnogovornica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo