Tradicionalni sirup od bazge nas podsjeća na naše roditelje, bake i djedove kada su pripremali taj sok svake godine. Mnogi ga pripremaju i danas.
Bazga raste kao grm ili kao stablo, visoko od tri do deset metara, a nalazimo je po pašnjacima, uz kanale, šume i rijeke. Vrijeme je cvatnje i berbe cvijeta u svibnju i lipnju, a sazrijevanje bobica u rujnu.
Cvjetovi su bijele do žućkasto-bijele boje. Iz cvjetova se razvijaju na početku zelene, a zatim smeđe-crvene i sjajnocrne male bobice. Cvjetovi su jakog mirisa, a u suhom stanju blažeg. Okus cvjetova je aromatičan. Listovi i cvjetovi podražajno djeluju na rad znojnih žlijezda, a pospješuju i izlučivanje mokraće.
Profesor Željko Križevac u slobodno vrijeme bere ljekovito bilje i pravi tinkture dugi niz godina, a nama je otkrio svoje recepte za ukusne sirupe od bazge koje pravi svake godine.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/c657c1a6-138e-11ef-a62c-9243be44bf8d/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Recept za sirup od cvjetova bazge
Cvjetovi bazge su vrijedni zbog eteričnog ulja, sluzi, holina, sambunigrina, smole, šećera, jabučne, valerijanske i vinske kiseline i saponina.
Sastojci:
- 5 litara vode
- 30 velikih cvjetova
- 5 kg šećera
- 1 kg limuna ili 20 dag limunske kiseline
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/81f88f4e-138f-11ef-99e6-7ad3e6e027ff/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Postupak:
U posudu ulijemo vodu, cvjetove, šećer i limun te ostavimo da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje. Sutradan procijedimo i ulijemo u boce te ih dobro zatvorimo.
Ako želimo da duže traje, dodamo i malo konzervansa.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ac029406-138f-11ef-a9d3-7ad3e6e027ff/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Recept za sirup od zrelih bobica bazge
Kuhani sirup od bobica je osvježavajući napitak. Zrele bobice sadrže mnoge ljekovite tvari: jabučnu, valerijansku i taninsku kiselinu, gorke tvari, eterično ulje, šećer, vosak, gumu, smolu i vitamine. Bobice bazge najviše sadrže vitamin B-1.
Sastojci:
- 5 litara vode
- 2 kg zrelih bobica bazge
- 4 kg šećera
- 1 kg limuna ili limunske kiseline
Postupak:
U vodu dodajte bobice bazge i kuhajte oko 20 minuta. Kada vrijeme istekne, sklonite lonac s vatre, ispasirajte bobice, dodajte šećer i limun te promiješajte da se šećer otopi. Nakon toga možete puniti boce.
Umjesto šećera, može se koristiti med, i to u duploj količini od šećera.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/957de5f4-1390-11ef-bad1-9243be44bf8d/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
POGLEDAJTE VIDEO: Riža, med i čaj na policama bez roka trajanja. Hoćemoli slijediti primjer Nijemaca? 'Bilo bi dobro da se ipak ograniči...'