Boja masline nema nikakve veze s tim koje je vrste. Zelene masline su ubrane nezrele i mijenjaju boju sazrijevajući, od crvenkasto smeđe do crne kao tinta. Nezrele zelene masline su čvrste i umjerena okusa, dok su crne opore. Ali zrele ili nezrele, netom ubrane masline iznimno su gorke.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/fdbf7706-9263-11eb-b03a-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Detail Of An Olive Tree With A Close Up Of A Branch And Some Leaves On Blur Background
Pogledajte košticu
Kako bi postale ukusne, moraju prvo mjesece provesti u salamuri. Neki proizvođači, međutim, nastoje premostiti dug proces sazrijevanja i zelene masline boje dopuštenim umjetnim bojama, poput željezova glukonata.
Bojanje maslina je zakonski dopušteno, ali to mora biti jasno istaknuto na deklaraciji proizvoda. A je li maslina obojana ili ne, vidi se po koštici. Crna maslina ima i crnu košticu.