INVAZIVNA VRSTA / Opasne ribe u Medulinskom zaljevu: 'Ima potentan otrov, može izazvati i smrt'

Image
Foto: Anton Vidović/Aquarium Pula

Srebrnopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt, kažu iz Aquariuma Pula

14.5.2024.
9:18
Anton Vidović/Aquarium Pula
VOYO logo

Aquarium Pula je na svojoj Facebook stranici objavio vijest kako je jučer kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu uočeno sedam jedinki srebrnopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj. Ova riba je vrlo opasna jer ima otrov.

"Srebrnopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna", kažu iz Morskog obrazovnog centra Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice", napisali su na svojoj Facebook stranici.

Ribu je ulovio i slikao slovenski ribar Anton Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike